Facebook Linkedin Youtube

Filtriranje na osnovu datuma:

Filtriranje na osnovu ključne reči:

MOL Serbia godinu započinje otvaranjem nove servisne stanice

Beograd, 27. januar 2020 – Kompanija MOL Serbia otvorila je novu stanicu na Tošinom bunaru u Zemunskoj ulici i najavila proširenje maloprodajne mreže kao jednu od ključnih fokusa za 2020. godinu. Nova stanica kupcima će ponuditi EVO i EVO Plus goriva koja dolaze iz rafinerija MOL Grupe a koja se, prema istraživanjima zadovoljstva korisnika, percipiraju kao visoko kvalitetna. MOL goriva dokazano brinu o motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Zahvaljujući specijalnom tretmanu aditivima, ona uklanjaju naslage i štite motore od korozije.

„Ponosni smo što godinu započinjemo otvaranjem nove stanice koja je 66 po redu. Prisutni smo u svim većim gradovima i na svim važnim saobraćajnicama ali nam je želja da dodatno pojačamo svoje prisustvo u gradovima Srbije kako bismo bili što bliži potrošačima jer su upravo oni naš fokus. Takođe, jedan od prioriteta nam je bezbednost na putu pogotovu kada su u pitanju najmlađi i zato mi je zaista veliko zadovoljstvo što ćemo nastaviti akciju „Igra je za decu, dečiji život nije igra“ kao i saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja“, izjavila je Nataša Vukšić, direktor maloprodaje MOL Serbia.

Na novoj stanici u ponudi se nalazi i TNG kao i sve što je potrebno za udobno putovanje: autohemija, samouslužna perionica i slično. Potrošači će moći da naprave predah uz kafu u Fresh Corneru dok toče gorivo ili probaju hotdog koji je jedan od najprodavanijih artikala u svim zemljama u kojima ovaj koncept postoji. Fresh Corner je predstavljen 2015. godine i pruža multikulturalno iskustvo sa lokalnim pristupom koji podrazumeva uvek svežu kafu, sendviče, kolače i peciva u toplom, prijateljskom ambijentu. Sa 10 miliona potrošača širom regiona, milion transakcija dnevno i 10 kupovina u sekundi, Fresh Corner kontinuirano razvija najbolju uslugu kako bi održao svoju prepoznatljivost. Otvaranjem nove stanice MOL Srbija slavi 20. Fresh Corner u mreži.

Kao i na svim ostalim MOL stanicama kupci će i na ovoj moći da koriste MOL PLUS KLUB kartice lojalnosti. Program lojalnosti MOL Serbia podrazumeva nagrađivanje kupaca poenima pri svakoj kupovini na MOL servisnim stanicama. Poeni se mogu skupljati i zatim menjati za goriva, proizvode ili usluge.

O MOL Grupi - MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i gasna kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Milena Avramović Bjelica, m: +381 63 777 6887 @: m.avramovic@chapter4.at;
Nevena Spasic, m: +381 65 3447 196, @: n.spasic@chapter4.at
Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @: jzlatanovic@molserbia.rs

Svrati do mola, osvoji kola

Učestvujte u nagradnoj igri i osvojite Hyundai i20

Beograd, 23. decembar 2019 – Kupovinom goriva na MOL Serbia servisnim stanicama širom Srbije kupci će biti u prilici da osvoje vrednu nagradu - automobil Hyundai i20. Kompanija MOL Serbia pokrenula je danas nagradnu igru koja će trajati do 21. januara 2020. godine, a mogu da učestvuju građani isključivo sa teritorije Republike Srbije. Pravila nagradne igre „Svrati do MOLA, osvoji kola" su jednostavna: potrebno je da u toku trajanja nagradne igre na bilo kojoj servisnoj stanici MOL Serbia potrošači ostvare jednokratnu kupovinu od najmanje 20L bilo kog goriva (EVO, EVO Plus, TNG), pri čemu su provukli MOL PLUS KLUB karticu i registruju se za nagradnu igru na sledećem sajtu: Svrati do MOLA, osvoji kola Radi validnog učešća potrebno je da učesnik do kraja nagradne igre sačuva svaki prijavljeni i registrovani originalni fiskalni račun o kupovini navedenih proizvoda kao dokaz o kupovini. U nagradnoj igri može da se učestvuje više puta odnosno pri svakoj kupovini MOL goriva u toku trajanja igre.

Dobitni fond se sastoji od sledećih nagrada:

 • 1x automobil marke Hyundai i20
 • 1x 100.000 poklon bodova na MOL PLUS KLUB lojalti kartici
 • 1x 50.000 poklon bodova na MOL PLUS KLUB lojalti kartici
 • 10x 10.000 poklon bodova na MOL PLUS KLUB lojalti kartici

Pravo učešća i mogućnost da osvoje jednu od nagrada imaju sva punoletna fizička lica, koji su ujedno i članovi MOL PLUS KLUB programa lojalnosti, bez obzira da li su bili članovi MOL PLUS KLUB programa lojalnosti ili su to postali tokom trajanja nagradne igre. Pravilnik nagradne igre možete pronaći na sajtu www.molserbia.rs

Sve pristigle ispravne registracione do 20. januara u 23.59 sakupljaće se u jedinstvenu elektronsku bazu podataka iz koje će biti izvučeni dobitnici nagrada. Dobitnici se utvrđuju nasumičnim softverskim odabirom, izvlačenjem elektronskih prijava iz baze registrovanih transakcija pred tročlanom komisijom koja proverava regularnost celokupnog postupka.

Izvlačenje nagrada i dobitnika za glavnu nagradu biće održano 21.01.2020. godine, u 12:00 časova, a prenosiće se uživo na svim društvenim mrežama MOL Serbia.

O MOL Grupi - MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Milena Avramović Bjelica, m: +381 63 777 6887 @: m.avramovic@chapter4.at;
Nevena Spasic, m: +381 65 3447 196, @: n.spasic@chapter4.at
Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @: jzlatanovic@molserbia.rs

SVRATI DO MOLA, OSVOJI KOLA

MOL Group izvršila je akviziciju Aurora Group, čime je učvrstila svoju poziciju u segmentu recikliranih plastičnih masa

 • Sa uspešno završenom transakcijom, MOL Group je ojačala svoje prisustvo u oblasti recikliranih jedinjenja, kao i svoju poziciju dobavljača u automobilskoj industriji.
 • MOL Group i Aurora su posvećeni nastavku širenja poslovanja u Nemačkoj, kao i rastu u Centralnoj i Istočnoj Evropi.
 • Akvizicija dodatno doprinosi MOL Group strategiji “Enter tomorrow” za 2030. godinu, čiji je cilj prelazak sa tradicionalnog Downstream poslovnog modela na povećanje vrednosti portfolija petrohemijskih proizvoda.

Budimpešta, 12. novembar, 2019 – Nakon odobravanja svih transakcija, MOL Grupa objavila je da je 31. oktobra 2019. godine otkupila 100 odsto udela u nemačkoj kompaniji za recikliranje plastike Aurora. Kao rezultat akvizicije, MOL Grupa je ojačala svoju poziciju u segmentu recikliranih plastičnih masa i dobavljača u automobilskoj industriji.

MOL Group je dobro pozicionirani dobavljač polimera koji neprestano istražuje mogućnosti za proširenje svog pretrohemijskog lanca vrednosti sa proizvodima veće vrednosti. Kako bi dostigla ovaj cilj i stekla potrebnu stručnost i vrhunske mogućnosti kako u mešavinama plastike, tako i u recikliranim plastičnim jedinjenjima, MOL Group planira da svoj portfolio polimer proizvoda proširi putem organskog i neorganskog razvoja. Akvizicijom kompanije Aurora, MOL Grupa, uz pomoć iskustva koju nudi nemačka kompanija u oblasti inženjerske plastike i polipropilenskih jedinjenja zasnovanih na reciklaži, proširuje svoj portfolio proizvoda.

Aurora sa svojim inovativnim proizvodima i poslovnim modelom u velikoj meri dopunjava trenutni petrohemijski portfolio MOL Grupe, a ujedno i doprinosi ciljevima održivosti. Aurora, sa proizvodnim pogonima u blizini automobilske prerade i klastera za konverziju plastike u Baden-Virtembergu, u Nemačkoj, ima jedinstveni poslovni model zatvorenog kruga. Aurora prikuplja industrijski otpad, reciklira ga i unapređuje svojstva materijala u plastiku koja odgovara zahtevima potrošača u automobilskoj industriji. Sa iskustvom MOL Grupe i znanjem koje poseduje kompanija Aurora, dugoročni cilj je da se dodatno ubrza rast tržišta i istovremeno skine opterećenje sa životne sredine.

Nakon sklapanja partnerstva sa nemačkim APK za reciklažu plastike, ova akvizicija predstavlja još jednu značajnu prekretnicu MOL Grupe ka svom transformacionom putu da postane vodeći hemijski igrač u regionu Centralne i Istočne Evrope. Sa kompanijom Aurora u svom portfoliju, MOL Grupa ima mogućnost da proširi svoje učešće u automobilskoj industriji, istovremeno odgovarajući na povećanu potrebu svojih kupaca za održivim proizvodima.

„Proizvodi kompanije Aurora, bazirani na reciklaži, uveliko dopunjuju našu trenutnu liniju proizvoda, naglašavajući naše napore prema održivom razvoju. Dok nastojimo da ojačamo prisustvo MOL Grupe kao dobavljača automobilske industrije, kompaunding smo prepoznali kao ključnu aktivnost koju želimo da integrišemo u naš poslovni portfolio“, izjavio je Ferenc Horvath, izvršni potpredsednik Downstream divizije MOL Grupe. Vodeća ESG (environmental, social and governance) agencije za rejting, uključujući i Dow Jones indeks održivosti (MOL je jedini evropska članica), MSCI i Sustainalytics, potvrdili su napore MOL Group na polju održivosti i ekonomske tranzicije sa niskim udelom uglenovodonika.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Predrag Blagojević, m: +381607071046 @:predrag_blagojevic@eg.rs,
Jelena Zlatanović, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

Kompanija MOL Group povećala ciljeve za 2019. godinu nakon stabilnog trećeg kvartala

 • EBITDA za 2019. godinu ostvarila je rast, dok je kapitalni izdatak ostao nepromenjen
 • Čista CCS EBITDA ostala je na nivou od 689 miliona dolara(–3%), donoseći EBITDA za Q1-Q3 na 1,84 milijarde dolara
 • Slobodni novčani tok ostao je pozitivan u Q3 i za 2019. godinu - zaključno sa današnjim danom, uprkos dupliranom godišnjem organskom kapitalnom izdatku od 1,37 milijardi dolara, koji je posledica strateških transformacionih projekata koja kompanija sprovodi
 • Downstream CCS EBITDA se povećala četiri odsto na godišnjem nivou, dok je Upstream EBITDA doživela pad usled niskih cena ugljovodonika, ali je integrisani poslovni model MOL Grupe pružio prednost u odnosu na nestalnost cene goriva i gasa
 • EBITDA segmenta Consumer Service porasla je 15 odsto u lokalnoj valuti, dok je u dolarima ostavrila je rast od 10 odsto.

Budimpešta, 31. oktobar 2019 – MOL Grupa objavila je finansijske rezultate za treći kvartal (Q3) 2019. godine. Uprkos slabijim makro pokazateljima i nižoj ceni goriva i gasa, odlični rezultati EBITDA za Q3 su omogućili MOL Group da unapredi svoje planirane godišnje rezultate na 2,4 milijarde dolara sa projektovanih 2,3 milijarde dolara.

Upstream EBITDA opala je na 235 miliona dolara u Q3, reflektujući niže cene nafte i znatno niže cene gasa. Nivo proizvodnje ugljovodonika smanjen je za jedan procenat u odnosu na treći kvartal prošle godine, i ostao je na 107.000 barela ekvivalenta nafte po danu (boepd). Proizvodnja od 112.000 boepd je, od početka godine do danas, ostala iznad planiranih godišnjih rezultata.

Čista CCS EBITDA Downstream segmenta povećana je četiri odsto na 272 miliona dolara u Q3, jer se rafinerijska marža oporavila od pada u H1. Potražnja za gorivom je podržana od strane downstream rezultata i porasla je za tri odsto u SEE regionu. Radovi na Polyol fabrici, najvećoj organskoj investiciji MOL Group, tokom trećeg kvartala odvijaju se bržim tempom i napreduju prema planiranom rasporedu.

Segment Consumer Services dostigao je novi i najveći kvartalni rezultat od 161 milion dolara, što je porast za 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine, jer su sektori za negoriva i marže goriva doživele rast, a segment je ujedno iskoristio veliki trend i potražnju za gorivom. Fresh Corner koncept nastavio je sa ekspanzijom, a njegov broj porastao je na 795 u odnosu na 615 prošle godine.

EBITDA Gas Midstream segmenta dostigla je 27 miliona dolara u Q3, što je osam odsto više nego prošle godine.

„J finansijski rezultatu su prikaz našeg otpornog i integrisanog poslovnog modela, koji nam je omogućio da u prvih devet meseci poslovanja podignemo godišnji cilj za čisti CCS EBITDA 2019 na 2.4 milijarde dolara (u odnosu na 2.3 milijarde dolara). Takođe, nastavljamo sa strateškim transformacionim projektima, u okviru kog smo uspeli da generišemo pozitivni slobodan novčani tok i na taj način upotpunosti finansiramo udvostručenu organsku investiciju. Izgradnja Polyol kompleksa se nastavlja po planu, a veći građevinski radovi su sprovedeni tokom Q3, tako da su radovi na kompleksu trenutno na 35 odsto“ izjavio je Zsolt Hernádi, predsednik Uprave i glavni izvršni direktor.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 25.000 ljudi. MOL ima više od 75 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2.000 benzinskih stanica u deset zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Predrag Blagojević, m: +381607071046 @:predrag_blagojevic@eg.rs,
Jelena Zlatanović, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

MOL Serbia i mađarska Nacionalna služba za naplatu putarine potpisale sporazum o proširenju saradnje

Kragujevac, 17. oktobar 2019 – Kompanija MOL Serbia i mađarska Nacionalna služba za naplatu putarine (National Toll Payment Services plc.) potpisale su sporazum o nastavku saradnje koji će putnicima širom Srbije omogućiti kupovinu mađarskih e-vinjeta i HU-GO e-putarina na dodatnih 10 servisnih stanica MOL Serbia, čime će se ukupan broj prodajnih mesta za mađarsku kompaniju povećati na 15.

Povodom potpisivanja sporazuma o nastavku saradnje, događaj je organizovan na MOL Serbia servisnoj stanici u Kragujevcu, u prisustvu Zoltana Garaija, finansijskog direktora kompanije MOL Serbia i Dr. Tamás Bartala, direktora mađarske Nacionalne službe za naplatu putarine.

 „Sve veći broj potrošača nam ukazuje svoje poverenje, a MOL Serbia je kompanija koja konstantno radi na unapređenju svojih usluga i brine o njihovim potrebama. Proširenjem broja prodajnih mesta želeli smo da im  omogućimo ugodno putovanje u Mađarsku bez potrage za vinjetama. Uz jednostavnu proceduru i u dinarima vozačima su vinjete dostupne na našim stanicama širom Srbije“, izjavio je Zoltan Garai, finansijski direktor MOL Serbia.

Dr. Tamás Bartala izjavio je: „Slično kao u Srbiji, Mađarska ima više komšijskih zemalja čime je postala zemlja tranzita. Upravo zbog toga, naša zemlja je odlučila da poveća svoju internacionalnu aktivnost i usmeri svoj fokus na komfor i specijalne potrebe stranih potrošača. Mađarska Nacionalna služba za naplatu putarine sprovodi svoje poslovanje na 328 prodajna mesta i upravo je, zahvaljujući saradnji sa MOL Serbia, udvostručila svoju mrežu u Srbiji na 20 jedinica“.

MOL Serbia je prema dosadašnjem sporazumu, svojim potrošačima nudila mogućnost kupovine vinjete na servisnim stanicama u Beogradu – Braće Jerković, na dve servisne stanice u Subotici, i po jedna na Horgošu i u Novom Sadu. Mađarske vinjete biće dostupne na stanicama širom Srbije, između ostalih, na MOL servisnim stanicama u Nišu, Jagodini, Šapcu i Odžacima.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:  Adrian Bzik, m: +381607071079   @:adrian_bzik@eg.rs

                                 Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

MOL Serbia i mađarska Nacionalna služba za naplatu putarine potpisale sporazum o proširenju saradnje

Kamen temeljac za izgradnju novog Polyol kompleksa u Tiszaújváros – Investicija kompanije MOL za petrohemiju vredna 1.2 milijarde evra

 • Očekuje se da će Polyol kompleks biti pušten u rad 2021. godine i da će otvoriti više od 200 radnih mesta.
 • Sa budžetom od 1.2 milijarde evra, koji je putem poreskih olakšica i sredstvima za investiranje podržan od strane mađarske vlade, ovaj projekat predstavlja MOL-ovu najveću organska investiciju.
 • Postrojenje će da sadrži najsavremeniju tehnologiju i biće izgrađen od strane nemačke kompanije, Thyssenkrupp Industrial Solutions.

Budimpešta, 27. septembar 2019 – Kamen temeljac za Polyol kompleks u Tiszaújváros je postavljen. Očekuje se da postrojenje bude pušteno u rad 2021. godine, a MOL će za izgradnju fabrike uložiti 1.2 milijardi evra, čime će biti u mogućnosti da proizvode oko 200.000 tona poliola godišnje.

Zsolt Hernádi, predsednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe, Dr. Sami Pelkonen, CEO Chemical & Process Technologies u kompaniji Thyssenkrupp Industrial Solutions, Ferenc Koncz, član mađarskog parlamenta i Mihály Varga, ministar finansija, prisustvovali su na ceremoniji postavljanja kamena temeljca. MOL Petrochemicals u Tiszaújváros će biti jedina kompanija u Mađarskoj i celoj centralnoj i istočnoj Evropskoj regiji sa integrisanim sistemom rada koji obuhvata ekstrakciju sirove nafte i proizvodnje polieter poliola (široko rasprostranjenog materijala u plastici). Polyol projekat će dugoročno zaposliti 200 ljudi.

Očekuje se da će proizvodnja početi 2021, a investicija u fabriku, u vrednosti od 1.2 milijarde evra, uključuje i investicionu pomoć od mađarske vlade u iznosu od 131 miliona evra (kombinacija poreskih olakšica i sredstva za investiranje). To je najveći organski investicioni projekat u istoriji MOL-a. Prema procenama MOL Grupe, fabrika će godišnje doprineti finansijskim rezultatima kompanije sa oko 150 miliona evra(EBITDA). Poliol je važna i veoma tražena plastična sirovina, koja se koristi u brojnim industrijama – od automobilske, građevinske pa sve do modne industrije. Tiszaújváros kompleks će proizvoditi poliol koristeći efikasnu i ekološku tehnologiju poput HPPO procesa (propilen oksid dobijen od hidrogen peroksida) koju su razvile kompanije Thyssenkrupp i Evonik.

Zsolt Hernádi izjavio je: “S obzirom na to da je MOL jedina kompanija iz centralne i istočne Evrope koja će kontrolisati kompletan lanac rada, od ekstrakcije sirove nafte do proizvodnje poliola, ovaj investicioni projekat će učiniti da MOL Grupa postane jedan od najvažnijih igrača hemijske industrije u regiji. Kad počne sa radom 2021. godine, fabrika će dodatno doprineti gradu Tiszaújváros u jačanju svoje pozicije u hemijskoj industriji, budući da stručnost i nova proizvodna infrastruktura uspostavljena ovde može privući dodatne investitore“.

„Danas je dan kad se obeležava važan korak za transformaciju hemijske industrije u Mađarskoj, kao i za saradnju između MOL-a i kompanije Thyssenkrupp. Sa svojom 2030 vizijom, MOL ima ambiciozan plan rasta. Ponosni smo i dugoročno opredeljeni u pružanju podrške ovoj viziji, kao i da, našom tehnologijom i znanjem, doprinesemo inovativnom i održivom hemijskom sektoru“, izjavio je Dr. Sami Pelkonen.

Jedan od ključnih stubova MOL Group 2030 – Enter Tomorrow strategija odnosi se na širenje lanca vrednosti u segmentu petrohemije. Polyol fabrika i prethodno otvorena fabrika za proizvodnju sintetičke gume su prekretnice u strategiji. Fabrika MOL Grupe za sintetičku gumu i japanska JSR korporacija proizvodi 60.000 tona polimerizacione stiren-butadien gume (S-SBR), veoma traženog svetskog hemijskog proizvoda. Najvažnija sirovina S-SBR je butadien, koji MOL proizvodi u susednom postrojenju, koja je puštena u rad 2015. godine.

O MOL Group Petrochemicals

U skladu sa 2030 strategijom, MOL Grupa, kako bi postala vodeći lider u hemijskoj industriji za centralnu i istočnu evropsku regiju, odlučila je da proširi svoj petrohemijski portfolio prema polu-masovnoj proizvodnji posebnih hemijskih proizvoda. Zbog širokog spektra mogućnosti primene, polieter poliol, materijal za poliuretansku penu, predstavlja glavni pravac u petrohemiji u kom MOL želi da napreduje. Takođe, polieter poliol se koristi u automobilskoj i građevinskoj industriji, pakovanjima, kao i industriji nameštaja. MOL, na osnovu svog potpuno integrisanog lanca vrednosti, najsavremenijom tehnologijom i izvanrednim standardima usluga, za cilj ima da postane strateški partner za poliuretanske proizvođače u regiji.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

O Thyssenkruppu

Thyssenkrupp je industrijska grupa s rastućim udelom kapitalnih dobara i usluga te tradicionalnih prednosti materijala. Preko 158.000 zaposlenih u 79 zemalja radi bi razvili visoko kvalitetne proizvode i inteligentne industrijske procese, kao i usluge za održivi napredak. Njihove veštine i predanost su temelj uspeha MOL Grupe. U fiskalnoj godini 2016/2017 Thyssenkrupp je ostvario promet od 41,5 milijardi evra.

Kontakti za medije:
Adrian Bzik, m: +381607071079 @:adrian_bzik@eg.rs
Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

MOL Serbia otvorila Depo za skladištenje goriva u Sremskim Karlovcima

Beograd, 17. septembar 2019 – Prvi depo za skladištenje goriva kompanije MOL u Srbiji danas je zvanično počeo sa radom. Depo u Sremskim Karlovcima su svečano otvorili direktor kompanije Ante Aralica, ambasador Mađarske dr Atila Pinter i ministar rudarstva i energetike Aleksandr Antić. Kao najveća investicija ove kompanije, namena Depoa je pretovar i skladištenje evro premijum BMB-a i evro dizel goriva, a sama dostava robe će biti omogućena na dva fronta: rečnim i drumskim putem, a u budućnosti će se osigurati i mogućnost dopreme železničkim putem.

„MOL Serbia se, nakon više od 15 godina poslovanja na teritoriji Srbije, odlučila na ovako značajan korak i veliku investiciju, sa ciljem da obezbedi sigurno snabdevanje tržišta gorivom vrhunskog kvaliteta koje će direktno dolaziti iz rafinerija MOL Grupe. Investicijom u Depo u Sremskim Karlovcima potvrđujemo tu svoju nameru. Upravljanje sistemom goriva potpuno je automatizovano, a ubrizgavanje aditiva vrši se paralelno sa utovarom derivata. Rezultat je gorivo vrhunskog kvaliteta. Jedan od naših fokusa je poštovanje najviših ekoloških standarda - ni jedan od procesa koji se na Depou odvijaju neće ugroziti životnu sredinu“, izjavio je Ante Aralica, direktor MOL Serbia.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je važnost snažnih ekonomskih odnosa Srbije i Mađarske rekavši kako oni iz dana u dan jačaju:

„Srbija i Mađarska imaju snažan partnerski odnos kada je reč o energetici , a kompanija MOL je dugo prisutna u Srbiji i svoju poziciju u našoj zemlji je izgradila na visokom kvalitetu goriva koji pruža i građanima i ostalim partnerima u veleprodaji. Ovaj korak predstavlja jedan stepenik više u nastojanju da MOL bude još prisutniji u našoj zemlji i da svojim poslovanjem jača naftni biznis Srbiji. Ovaj projekat će, pored sigurnosti snabdevanja, uticati i na jačanje tržišta, što je u interesu krajnih korisnika“, rekao je Antić i dodao da je ova investicija značajna, te da dokazuje da je Srbija politički i ekonomski stabilna država u koju ozbiljne kompanije žele da invetsiraju i da tu ostanu.

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter, potvrdio je da Srbija i Mađarska imaju saradnju strateškog karaktera, dok infrastrukturne investicije, prema njegovim rečima, to dodatno jačaju.

„MOL spada među najveće mađarske kompanije koje ulažu u Srbiji i za proteklih 15 godina uvrstio se u red vodećih kompanija na energetskom tržištu Srbije. Terminal čijem otvaranju danas prisustvujemo, najveća je investicija MOL-a u Srbiji i omogućava kompaniji da skladišti gorivo izvanrednog kvaliteta“, istakao je Pinter.

Depo ima pet rezervoara dizelske sekcije kapaciteta 8.000m³ i tri rezervoara BMB sekcije kapaciteta 4.000m³. Sistem za ubrizgavanje aditiva je izgrađen sa namerom da ne utiče na zagađenje okoline, a terminal je opremljen biološkim uređajem za tretman otpadnih voda i separatorom ulja. Rezervoari imaju rashladne sisteme i potrebne plutajuće krovove na benzinskim obalnim tankovima, kako bi se na taj način nivo isparavanja smanjio.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Dragana Milačak, m: +381607071046 @:dragana_milacak@eg.rs,
Jelena Zlatanović, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

MOL Grupa na dobrom putu da dostigne i prestigne svoje planove za tekuću godinu

 • MOL Grupa dostigla je 1.15 milijardi američkih dolara CCS EBITDA za prvu polovinu 2019. godine
 • Upstream EBITDA je neznatno smanjen, ali ovaj segment i dalje ostaje najveći generator pozitivnih slobodnih novčanih tokova u okviru MOL Grupe.
 • Čisti Downstream CCS EBITDA je na 403 miliona američkih dolara za prvu polovinu 2019. što je, zbog slabijih naftnih marži, niže u odnosu na prošlu godinu.
 • Consumer Services EBITDA se povećao za 6% u odnosu na prošlu godinu.
 • Neto profit je dostigao 444 miliona američkih dolara u prvoj polovini 2019. godine.

Beograd, 2. avgust 2019 – MOL Grupa saopštila je danas finansijske rezultate za prvu polovinu 2019 godine. U prvih šest meseci, kompanija je dostigla 1,15 milijardi dolara EBITDA, što je tačno polovina u odnosu na plan za 2019. godinu.

Upstream EBITDA iznosi 553 miliona dolara i 10% je manja u prvoj polovini 2019. godine, jer su veće količine bile neutralisane nižim cenama nafte i gasa. Ovaj segment ostao je najveći generator slobodnih novčanih tokova MOL Grupe. Prosečna dnevna proizvodnja ugljovodonika je na 111.8 barela ekvivalenata nafte po danu (boepd), što je 2% više u odnosu na isti period prošle godine.

Downstream čista CCS EBITDA iznosi 403 miliona dolara u prvoj polovini 2019. godine, što je za 18% niže u odnosu na prošlu godinu. Makroekonomska situacija i slabije rafinerijske marže izvršile su dodatni pritisak na EBITDA.

Rast EBITDA segmenta Consumer Services ostao je na dvocifrenim ciframa u lokalnim valutama, vođen kontinuiranom dinamičnom ekspanzijom marži u segmentu ne goriva i goriva, ali je u prvih šest meseci usporila 6% u odnosu na prošlu godinu na 207 miliona američkih dolara. Ovaj segment je i dalje podržan snažnim ekonomskim rastom regije Jugoistočne Evrope, uključujući i kontinuirani rast od oko 3% na tržištu goriva.

Gas Midstream segment dostigao je 89 miliona američkih dolara EBITDA u prvoj polovini godine, što je za 24% manje u odnosu na prošlu godinu. Prateći nedavnu akviziciju Slovačko-Mađarske interkonekcije prirodnog gasa, FGSZ (MOL Gas Midstream) postaje jedini operater za prenos gasa u Mađarskoj.

Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernadi izjavio je: „Naš fleksibilan, integrisan poslovni model omogućio nam je da isporučimo 1.15 milijardi američkih dolara EBITDA u prvoj polovini 2019. godine, što je, uprkos nižoj ceni goriva i znatno slabijoj rafineriskoj marži korak do dostizanja prošlogodišnjeg uspeha. Na taj način ostajemo na putu da dostignemo i prestignemo celogodišnji plan od 2.3 milijarde američkih dolara čiste CCS EBITDA. Nastavili smo da generišemo pozitivne slobodne novčane tokove u periodu kada smo skoro potrošili 300 miliona američkih dolara na projekte strateške transformacije, uključujući i fabriku za poliol koja napreduje prema ranije utvrđenom planu i rasporedu.“

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 40 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 25.000 ljudi. MOL ima više od 75 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Dragana Milačak, m: +381607071046 @: dragana_milacak@eg.rs
Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @: jzlatanovic@molserbia.rs

MOL Serbia imenovala Antu Aralicu za direktora kompanije

Beograd, 27. maj 2019. - Kompanija MOL Serbia donela je odluku da na mesto direktora imenuje Antu Aralicu, dosadašnjeg predsednika Uprave i direktora društva Holdina d.o.o. Sarajevo.

Dolaskom na ovu funkciju, Aralica će doprineti daljem razvoju kompanije MOL Serbia koristeći znanja stečena na vodećim pozicijama u industrijama duvana i maloprodaje. Svoju ekspertizu dokazao je u oblastima korporativnog restrukturiranja i organizaciji sektora u cilju unapređenja poslovanja velikih korporacija. Aralica će stečeno iskustvo koristiti kako bi doprineo povećanju efikasnosti u poslovanju, rešavanju strateških pitanja razvoja kompanije, ali i realizaciji ključnih investicionih projekata planiranih za naredni period.

„MOL Serbia se u poslednjih 15 godina, koliko posluje u Srbiji, pokazala kao jedna od vodećih kompanija u svojoj industriji, a cilj za naredni period jeste još veće unapređenje poslovnih rezultata. U danima i mesecima koji dolaze, u fokusu će nam biti kupci, izlaženje u susret njihovim potrebama, uvođenje tehnoloških inovacija na servisnim stanicama, ali i stalni razvoj zaposlenih u skladu sa MOL vrednostima i korporativnom kulturom. Još jedan od važnih zadataka jeste i sprovođenje poslovne strategije Grupe 2030, čemu se na novoj funkciji, posebno radujem“, izjavio je direktor kompanije MOL Serbia Ante Aralica.

Osim što će rukovoditi kompanijom MOL Serbia, Aralica zadržava i pozicije koje ima kao predsednik Uprave i direktor društva Holdina d.o.o. Sarajevo.

Aralica je karijeru započeo 2001. godine u Konzumu, da bi karijeru nastavio kao menadžer za Trade Marketing i distribuciju u kompaniji British American Tobacco. Adris grupi se pridružuje 2006. godine gde radi u TDR-u kao Trade marketing manager za region. Od 2009. godine vodi Adrisove operacije u BiH kao direktor Oprese d.d. Sarajevo. Za predsednika uprave i direktora društva Holdina, imenovan je u januaru 2015. godine.

Nataša Vukšić, direktor Maloprodaje MOL Serbia, koja je obavljala fukciju v.d. direktora, nastavlja karijeru u kompaniji.

„U prethodnoj godini MOL Serbia našao se u prvih 15 kompanija u Srbiji prema poslovnom prihodu. U narednom periodu zajedničkim snagama radićemo na širenju maloprodajne mreže i razvoju kompanije u ovom segmentu. Uverena sam da će Ante svojim dosadašnjim iskustvom i poznavanjem tržišta u regionu doprineti daljem jačanju pozicije MOL Serbia kao vodeće naftne kompanije“, izjavila je Nataša Vukšić, direktor Maloprodaje MOL Serbia.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Dragana Milačak, m: +381607071046 @:dragana_milacak@eg.rs
Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

MOL Serbia imenovala antu aralicu za direktora kompanije

MOL Serbia i Agencija za bezbednost saobraćaja potpisale Protokol o saradnji

Beograd, 20. maj 2019. – Kompanija MOL Serbia i Agencija za bezbednost saobraćaja potpisale su Protokol o saradnji kojim su utvrđene smernice za saradnju na polju promovisanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. Fokus saradnje u narednom periodu biće društveno odgovorni projekat „Igra je za decu, dečiji život nije igra“, koji omogućava roditeljima vozačima da na servisnim stanicama MOL Serbia provere da li su dobro postavili dečija sedišta u vozila, dobiju podršku prilikom instaliranja sedišta, ali i savet i informaciju kako da dete bude bezbedno tokom vožnje.

Saradnja sa Agencijom za bezbednost saobraćaja omogućiće da zaposleni na svim servisnim stanicama MOL Serbia prođu obuku za postavljanje dečijih sedišta od strane sertifikovanih edukatora Agencije. Na ovaj način, usluga će biti dostupna potrošačima širom Srbije.

„MOL Serbia, kao društveno odgovorna kompanija, svojim delovanjem podržava inicijative za podizanje bezbednosti u saobraćaju, a pogotovo kada je reč o najmlađima. Važno nam je da svi naši potrošači budu zadovoljni uslugom koju dobijaju na stanicama, ali nam je još važnije da bezbedno nastave put. Projekat „Igra je za decu, dečiji život nije igra“ je samo početak saradnje sa Agencijom za bezbednost saobraćaja. Tokom leta i jeseni realizovaćemo zajedničke aktivnosti na našim servisnim stanicama kako bismo kupcima predstavili značaj pravilne upotrebe dečijih sedišta“, izjavila je v.d. direktora kompanije MOL Serbia Nataša Vukšić.

Agencija za bezbednost saobraćaja različitim aktivnostima nastoji da podigne svest vozača o važnosti bezbednog ponašanja u saobraćaju. Podaci studije o bezbednosti u saobraćaju pokazuju da se pravilnom upotrebom auto sedišta smanjuje smrtnost dece pri sudarima za preko 50 %, a novorođenčadi čak za oko 70 %.

„Zadatak svih nas je podizanje svesti svih građana o važnosti bezbednog ponašanja u saobraćaju. Naročito nam je bitna bezbednost naše dece i zbog toga kontinuiramo radimo na edukaciji roditelja i ističemo važnost pravilnog korišćenja dečijh sedišta i važnost pravilnog prevoženja dece u automobilu. Saradnja sa MOL Serbia omogućiće nam da poruku da je dečiji život u našim rukama prenesemo što većem broju roditelja“, izjavila je Jasmina Milošević, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Besplatni saveti u vezi sa pravilnim korišćenjem dečijih sedišta omogućeni su na više od 40 servisnih stanica MOL Serbia širom Srbije. Tokom leta timovi zaposlenih u MOL- u obilaziće veće gradove u Srbiji i na servisnim stanicama biti na raspolaganju vozačima koji žele da provere da li su dečija sedišta u njihovom automobilu pravilno postavljena.

Uloga dečijih auto sedišta u svakodnevnom životu roditelja vozača mnogo je više od zakonske obaveze, jer ona imaju zadatak da pruže bezbednost i zaštite dete u saobraćaju. Dečija sedišta, ukoliko su pravilno postavljena, u slučaju saobraćajne nezgode mogu spasiti dečiji život.

O MOL Grupi
MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Dragana Milačak, m: +381607071046 @:dragana_milacak@eg.rs
Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

×