Facebook Linkedin Youtube

Filtriranje na osnovu datuma:

Filtriranje na osnovu ključne reči:

MOL Serbia otvorila Depo za skladištenje goriva u Sremskim Karlovcima

Beograd, 17. septembar 2019 – Prvi depo za skladištenje goriva kompanije MOL u Srbiji danas je zvanično počeo sa radom. Depo u Sremskim Karlovcima su svečano otvorili direktor kompanije Ante Aralica, ambasador Mađarske dr Atila Pinter i ministar rudarstva i energetike Aleksandr Antić. Kao najveća investicija ove kompanije, namena Depoa je pretovar i skladištenje evro premijum BMB-a i evro dizel goriva, a sama dostava robe će biti omogućena na dva fronta: rečnim i drumskim putem, a u budućnosti će se osigurati i mogućnost dopreme železničkim putem.

„MOL Serbia se, nakon više od 15 godina poslovanja na teritoriji Srbije, odlučila na ovako značajan korak i veliku investiciju, sa ciljem da obezbedi sigurno snabdevanje tržišta gorivom vrhunskog kvaliteta koje će direktno dolaziti iz rafinerija MOL Grupe. Investicijom u Depo u Sremskim Karlovcima potvrđujemo tu svoju nameru. Upravljanje sistemom goriva potpuno je automatizovano, a ubrizgavanje aditiva vrši se paralelno sa utovarom derivata. Rezultat je gorivo vrhunskog kvaliteta. Jedan od naših fokusa je poštovanje najviših ekoloških standarda - ni jedan od procesa koji se na Depou odvijaju neće ugroziti životnu sredinu“, izjavio je Ante Aralica, direktor MOL Serbia.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je važnost snažnih ekonomskih odnosa Srbije i Mađarske rekavši kako oni iz dana u dan jačaju:

„Srbija i Mađarska imaju snažan partnerski odnos kada je reč o energetici , a kompanija MOL je dugo prisutna u Srbiji i svoju poziciju u našoj zemlji je izgradila na visokom kvalitetu goriva koji pruža i građanima i ostalim partnerima u veleprodaji. Ovaj korak predstavlja jedan stepenik više u nastojanju da MOL bude još prisutniji u našoj zemlji i da svojim poslovanjem jača naftni biznis Srbiji. Ovaj projekat će, pored sigurnosti snabdevanja, uticati i na jačanje tržišta, što je u interesu krajnih korisnika“, rekao je Antić i dodao da je ova investicija značajna, te da dokazuje da je Srbija politički i ekonomski stabilna država u koju ozbiljne kompanije žele da invetsiraju i da tu ostanu.

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter, potvrdio je da Srbija i Mađarska imaju saradnju strateškog karaktera, dok infrastrukturne investicije, prema njegovim rečima, to dodatno jačaju.

„MOL spada među najveće mađarske kompanije koje ulažu u Srbiji i za proteklih 15 godina uvrstio se u red vodećih kompanija na energetskom tržištu Srbije. Terminal čijem otvaranju danas prisustvujemo, najveća je investicija MOL-a u Srbiji i omogućava kompaniji da skladišti gorivo izvanrednog kvaliteta“, istakao je Pinter.

Depo ima pet rezervoara dizelske sekcije kapaciteta 8.000m³ i tri rezervoara BMB sekcije kapaciteta 4.000m³. Sistem za ubrizgavanje aditiva je izgrađen sa namerom da ne utiče na zagađenje okoline, a terminal je opremljen biološkim uređajem za tretman otpadnih voda i separatorom ulja. Rezervoari imaju rashladne sisteme i potrebne plutajuće krovove na benzinskim obalnim tankovima, kako bi se na taj način nivo isparavanja smanjio.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Dragana Milačak, m: +381607071046 @:dragana_milacak@eg.rs,
Jelena Zlatanović, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

MOL Grupa na dobrom putu da dostigne i prestigne svoje planove za tekuću godinu

 • MOL Grupa dostigla je 1.15 milijardi američkih dolara CCS EBITDA za prvu polovinu 2019. godine
 • Upstream EBITDA je neznatno smanjen, ali ovaj segment i dalje ostaje najveći generator pozitivnih slobodnih novčanih tokova u okviru MOL Grupe.
 • Čisti Downstream CCS EBITDA je na 403 miliona američkih dolara za prvu polovinu 2019. što je, zbog slabijih naftnih marži, niže u odnosu na prošlu godinu.
 • Consumer Services EBITDA se povećao za 6% u odnosu na prošlu godinu.
 • Neto profit je dostigao 444 miliona američkih dolara u prvoj polovini 2019. godine.

Beograd, 2. avgust 2019 – MOL Grupa saopštila je danas finansijske rezultate za prvu polovinu 2019 godine. U prvih šest meseci, kompanija je dostigla 1,15 milijardi dolara EBITDA, što je tačno polovina u odnosu na plan za 2019. godinu.

Upstream EBITDA iznosi 553 miliona dolara i 10% je manja u prvoj polovini 2019. godine, jer su veće količine bile neutralisane nižim cenama nafte i gasa. Ovaj segment ostao je najveći generator slobodnih novčanih tokova MOL Grupe. Prosečna dnevna proizvodnja ugljovodonika je na 111.8 barela ekvivalenata nafte po danu (boepd), što je 2% više u odnosu na isti period prošle godine.

Downstream čista CCS EBITDA iznosi 403 miliona dolara u prvoj polovini 2019. godine, što je za 18% niže u odnosu na prošlu godinu. Makroekonomska situacija i slabije rafinerijske marže izvršile su dodatni pritisak na EBITDA.

Rast EBITDA segmenta Consumer Services ostao je na dvocifrenim ciframa u lokalnim valutama, vođen kontinuiranom dinamičnom ekspanzijom marži u segmentu ne goriva i goriva, ali je u prvih šest meseci usporila 6% u odnosu na prošlu godinu na 207 miliona američkih dolara. Ovaj segment je i dalje podržan snažnim ekonomskim rastom regije Jugoistočne Evrope, uključujući i kontinuirani rast od oko 3% na tržištu goriva.

Gas Midstream segment dostigao je 89 miliona američkih dolara EBITDA u prvoj polovini godine, što je za 24% manje u odnosu na prošlu godinu. Prateći nedavnu akviziciju Slovačko-Mađarske interkonekcije prirodnog gasa, FGSZ (MOL Gas Midstream) postaje jedini operater za prenos gasa u Mađarskoj.

Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernadi izjavio je: „Naš fleksibilan, integrisan poslovni model omogućio nam je da isporučimo 1.15 milijardi američkih dolara EBITDA u prvoj polovini 2019. godine, što je, uprkos nižoj ceni goriva i znatno slabijoj rafineriskoj marži korak do dostizanja prošlogodišnjeg uspeha. Na taj način ostajemo na putu da dostignemo i prestignemo celogodišnji plan od 2.3 milijarde američkih dolara čiste CCS EBITDA. Nastavili smo da generišemo pozitivne slobodne novčane tokove u periodu kada smo skoro potrošili 300 miliona američkih dolara na projekte strateške transformacije, uključujući i fabriku za poliol koja napreduje prema ranije utvrđenom planu i rasporedu.“

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 40 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 25.000 ljudi. MOL ima više od 75 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Dragana Milačak, m: +381607071046 @: dragana_milacak@eg.rs
Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @: jzlatanovic@molserbia.rs

MOL Serbia imenovala Antu Aralicu za direktora kompanije

Beograd, 27. maj 2019. - Kompanija MOL Serbia donela je odluku da na mesto direktora imenuje Antu Aralicu, dosadašnjeg predsednika Uprave i direktora društva Holdina d.o.o. Sarajevo.

Dolaskom na ovu funkciju, Aralica će doprineti daljem razvoju kompanije MOL Serbia koristeći znanja stečena na vodećim pozicijama u industrijama duvana i maloprodaje. Svoju ekspertizu dokazao je u oblastima korporativnog restrukturiranja i organizaciji sektora u cilju unapređenja poslovanja velikih korporacija. Aralica će stečeno iskustvo koristiti kako bi doprineo povećanju efikasnosti u poslovanju, rešavanju strateških pitanja razvoja kompanije, ali i realizaciji ključnih investicionih projekata planiranih za naredni period.

„MOL Serbia se u poslednjih 15 godina, koliko posluje u Srbiji, pokazala kao jedna od vodećih kompanija u svojoj industriji, a cilj za naredni period jeste još veće unapređenje poslovnih rezultata. U danima i mesecima koji dolaze, u fokusu će nam biti kupci, izlaženje u susret njihovim potrebama, uvođenje tehnoloških inovacija na servisnim stanicama, ali i stalni razvoj zaposlenih u skladu sa MOL vrednostima i korporativnom kulturom. Još jedan od važnih zadataka jeste i sprovođenje poslovne strategije Grupe 2030, čemu se na novoj funkciji, posebno radujem“, izjavio je direktor kompanije MOL Serbia Ante Aralica.

Osim što će rukovoditi kompanijom MOL Serbia, Aralica zadržava i pozicije koje ima kao predsednik Uprave i direktor društva Holdina d.o.o. Sarajevo.

Aralica je karijeru započeo 2001. godine u Konzumu, da bi karijeru nastavio kao menadžer za Trade Marketing i distribuciju u kompaniji British American Tobacco. Adris grupi se pridružuje 2006. godine gde radi u TDR-u kao Trade marketing manager za region. Od 2009. godine vodi Adrisove operacije u BiH kao direktor Oprese d.d. Sarajevo. Za predsednika uprave i direktora društva Holdina, imenovan je u januaru 2015. godine.

Nataša Vukšić, direktor Maloprodaje MOL Serbia, koja je obavljala fukciju v.d. direktora, nastavlja karijeru u kompaniji.

„U prethodnoj godini MOL Serbia našao se u prvih 15 kompanija u Srbiji prema poslovnom prihodu. U narednom periodu zajedničkim snagama radićemo na širenju maloprodajne mreže i razvoju kompanije u ovom segmentu. Uverena sam da će Ante svojim dosadašnjim iskustvom i poznavanjem tržišta u regionu doprineti daljem jačanju pozicije MOL Serbia kao vodeće naftne kompanije“, izjavila je Nataša Vukšić, direktor Maloprodaje MOL Serbia.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Dragana Milačak, m: +381607071046 @:dragana_milacak@eg.rs
Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

MOL Serbia imenovala antu aralicu za direktora kompanije

MOL Serbia i Agencija za bezbednost saobraćaja potpisale Protokol o saradnji

Beograd, 20. maj 2019. – Kompanija MOL Serbia i Agencija za bezbednost saobraćaja potpisale su Protokol o saradnji kojim su utvrđene smernice za saradnju na polju promovisanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. Fokus saradnje u narednom periodu biće društveno odgovorni projekat „Igra je za decu, dečiji život nije igra“, koji omogućava roditeljima vozačima da na servisnim stanicama MOL Serbia provere da li su dobro postavili dečija sedišta u vozila, dobiju podršku prilikom instaliranja sedišta, ali i savet i informaciju kako da dete bude bezbedno tokom vožnje.

Saradnja sa Agencijom za bezbednost saobraćaja omogućiće da zaposleni na svim servisnim stanicama MOL Serbia prođu obuku za postavljanje dečijih sedišta od strane sertifikovanih edukatora Agencije. Na ovaj način, usluga će biti dostupna potrošačima širom Srbije.

„MOL Serbia, kao društveno odgovorna kompanija, svojim delovanjem podržava inicijative za podizanje bezbednosti u saobraćaju, a pogotovo kada je reč o najmlađima. Važno nam je da svi naši potrošači budu zadovoljni uslugom koju dobijaju na stanicama, ali nam je još važnije da bezbedno nastave put. Projekat „Igra je za decu, dečiji život nije igra“ je samo početak saradnje sa Agencijom za bezbednost saobraćaja. Tokom leta i jeseni realizovaćemo zajedničke aktivnosti na našim servisnim stanicama kako bismo kupcima predstavili značaj pravilne upotrebe dečijih sedišta“, izjavila je v.d. direktora kompanije MOL Serbia Nataša Vukšić.

Agencija za bezbednost saobraćaja različitim aktivnostima nastoji da podigne svest vozača o važnosti bezbednog ponašanja u saobraćaju. Podaci studije o bezbednosti u saobraćaju pokazuju da se pravilnom upotrebom auto sedišta smanjuje smrtnost dece pri sudarima za preko 50 %, a novorođenčadi čak za oko 70 %.

„Zadatak svih nas je podizanje svesti svih građana o važnosti bezbednog ponašanja u saobraćaju. Naročito nam je bitna bezbednost naše dece i zbog toga kontinuiramo radimo na edukaciji roditelja i ističemo važnost pravilnog korišćenja dečijh sedišta i važnost pravilnog prevoženja dece u automobilu. Saradnja sa MOL Serbia omogućiće nam da poruku da je dečiji život u našim rukama prenesemo što većem broju roditelja“, izjavila je Jasmina Milošević, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Besplatni saveti u vezi sa pravilnim korišćenjem dečijih sedišta omogućeni su na više od 40 servisnih stanica MOL Serbia širom Srbije. Tokom leta timovi zaposlenih u MOL- u obilaziće veće gradove u Srbiji i na servisnim stanicama biti na raspolaganju vozačima koji žele da provere da li su dečija sedišta u njihovom automobilu pravilno postavljena.

Uloga dečijih auto sedišta u svakodnevnom životu roditelja vozača mnogo je više od zakonske obaveze, jer ona imaju zadatak da pruže bezbednost i zaštite dete u saobraćaju. Dečija sedišta, ukoliko su pravilno postavljena, u slučaju saobraćajne nezgode mogu spasiti dečiji život.

O MOL Grupi
MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Dragana Milačak, m: +381607071046 @:dragana_milacak@eg.rs
Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

MOL Grupa ostvarila više od 500 miliona dolara EBITDA u prvom kvartalu 2019. godine

 • MOL Grupa ostvarila 514 miliona dolara (144 milijardi HUF) CCS EBITDA u Q1 2019. godine
 • Upstream EBITDA na istom nivou kao u istom periodu 2018 – 283 miliona dolara (79,4 milijardi HUF)
 • Downstream čista CCS EBITDA slabija u odnosu na prvi kvartal 2018 - 138 miliona dolara (38,6 milijardi HUF)
 • Segment Usluge kupcima nastavio dvocifreni rast
 • Ostvaren net profit iznosi 174 miliona dolara (48,6 milijardi HUF)

Budimpešta, 3. maj 2019 – MOL Grupa objavila je danas finansijske rezultate za prvi kvartal 2019. godine. U prva tri meseca ove godine ostvarena EBITDA iznosi 500 miliona dolara i u skladu je sa planom za 2019. godinu.

EBITDA Upstream segmenta ostala je na istom nivou kao u prvom kvartalu prethodne godine i iznosi 283 miliona dolara (79,4 milijardi HUF) jer je proizvodnja neutralisala spoljne negativne faktore. U prvom kvartalu, podstaknuta dobrim performansama u Velikoj Britaniji, proizvodnja je dodatno porasla na 116.000 barela ekvivalenata nafte dnevno što je najveći nivo u prethodnih sedam godina.

Downstream segment beleži slabiji prvi kvartal ostvarivši 138 miliona dolara (38,6 milijardi HUF) čiste CCS EBITDA što je 37% niže u odnosu na isti period prethodne godine.

Segment Usluge kupcima nastavio je rast uz povećanje EBITDA za 10% u odnosu na prvi kvartal 2018. godine. EBITDA u iznosu od 89 miliona dolara (24,9 milijardi HUF) rezultat je snažnog doprionosa prodaje goriva i segmenta negoriva. U Srednjoj i Istočnoj Evropi potrošnja motornih goriva porasla je 3% (5% u Mađarskoj i Hrvatskoj) u odnosu na isti period prošle godine obezbeđujući dodatni podsticaj rastu.

Plinski Midstream segment dostigao je 66 miliona dolara (18,4 milijardi HUF) EBITDA u prvom kvartalu, što predstavlja pad od 23% u odnosu na posmatrani period prethodne godine.

„Ostvarili smo više od 500 miliona dolara EBITDA i pozitivne slobodne novčane tokove u prvom kvartalu, što nas postavlja na pravi put da ostvarimo projektovani plan za ovu godinu i finansiramo naše transformativne investicije. Zarada je opala sa visoke baze jer su rafinerijske marže bile znatno slabije što je delimično ublaženo snažnim internim rezultatima u svim poslovnim segmentima. Usluge kupicma nastavile su da ostvaruju dvocifreni rast EBITDA dok smo proslavljali otvaranje 700. po redu Fresh Cornera. Upstream je povećao proizvodnju na najviši nivo od 2012. godine“, izjavio je Zsolt Hernádi, Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor.

O MOL Grupi
MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 25.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2.000 benzinskih stanica u deset zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Dragana Milačak, m: +381607071046 @:dragana_milacak@eg.rs,
Jelena Zlatanović, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

MOL Grupa ulazi u posao reciklaže plastičnih masa kupovinom Aurora Grupe*

 • Akvizicija je u skladu sa ciljem Strategije 2030 MOL Grupe za proširenje petrohemijskog portfolija proizvodima sa većom dodatom vrednošću
 • Transakcija sa Aurorom omogućiće MOL-u da ojača svoju poziciju dobavljača u automobilskoj industriji
 • MOL i Aurora očekuju ambiciozan rast poslovanja u Nemačkoj i smatraju ekspanziju u Srednjoj i Istočnoj Evropi atraktivnom prilikom
 • Ovaj strateški korak upotpunjuje MOL-ove inicijative u domenu recikliranja

15. april 2019, Budimpešta - MOL Grupa objavila je da je potpisala ugovor o kupoprodaji sa Aurorom, kompanijom koja proizvodnju zasniva na reciklaži plastike, smeštenu u blizini pogona automobilske industrije i klastera za konverziju plastike u Baden-Wurttembergu, u Nemačkoj.

Aurora je nemačka kompanija srednje veličine, sa sedištem u Neuensteinu, sa jedinstvenim konceptom zatvorene petlje koji minimizira otpad i podrazumeva prikupljanje postindustrijskog plastičnog otpada, njegovu preradu za upotrebu u automobilskoj i drugim industrijama. Portfolio kompanije uglavnom se sastoji od inženjerske plastike i polipropilenskih jedinjenja zasnovanih na reciklaži.

MOL će, ovom investicijom, biti u mogućnosti da ponudi širok asortiman visoko kvalitetnih poliamidnih, polipropilenskih i drugih elemenata zasnovanih na reciklaži, dopunjavajući svoj postojeći portfolio polipropilena i polietilena. Uzimajući u obzir Aurorinu ekspertizu i koncept zatvorene petlje, MOL će omogućiti korisnicima da na efikasan način dostignu veći sadržaj recikliranog materijala u svojim krajnjim proizvodima.

„U skladu sa našom MOL 2030 strategijom, došli smo do ostavrenja još jednog cilja na našem putu transformacije kako bismo postali vodeći igrač u hemijskoj industriji u regionu Srednje i Istočne Evrope. Ovo partnerstvo omogućiće nam da rastemo i dodamo vrednost našem petrohemijskom biznisu, kao i da uvećamo svoj uticaj na tržištu dobavljača automobilske industrije. Planiramo da iskoristimo snagu našeg integrisanog poslovnog modela, zadržavajući fleksibilnost Aurore kao nezavisnog proizvođača. Istovremeno, Aurorin proizvodni profil dopunjava naše inicijative u sektoru recikliranja i potvrđuje našu posvećenost održivosti i cirkularnoj ekonomiji”, rekao je Ferenc Horvath, izvršni potpredsednik Downstream divizije MOL Grupe.

„Zadovoljstvo nam je što smo uspešno realizovali značajnu investiciju na putu rasta petrohemije i još jedan cilj iz Strategije MOL Grupe. Radujemo se budućoj saradnji sa našim novim partnerima i čvrsto verujemo u budući uspeh Aurore kao dela MOL Grupe”, izjavio je Dr. György Bacsa, viši potpredsednik za strateške operacije i korporativni razvoj MOL Grupe.

„U MOL Grupi, pronašli smo partnera sa istom težnjom za održivim razvojem i inovacijama kao što mi imamo u Aurori. Uvereni smo da je MOL idealan partner za našu kompaniju kako bi još intenzivnije unapredili naše ambiciozne ciljeve u pogledu održivosti i zaštite životne sredine. Kao deo MOL Grupe, jednog od vodećih evropskih dobavljača polimera, Aurora će nastaviti da proširuje svoju ekspertizu u obradi inženjerske plastike. Naš širok asortiman održivo izrađenih proizvoda i dugogodišnje iskustvo MOL-a omogućiće nam da intenzivnije radimo na zaštiti sirovina i smanjimo uticaj na životnu sredinu. Zajedno sa MOL-om, nastavićemo Aurorin uspeh i još više ubrzati naš rast", izjavio je osnivač i član Upravnog odbora Aurore, Gerhard Schweinle.

Jedan od temelja Strategije 2030 MOL Grupe je proširenje petrohemijskog lanca vrednosti. U vezi sa tim, MOL planira da do kraja naredne decenije uloži oko 4,5 milijardi dolara u projekte petrohemije i hemije. Prerada i recikliranje su među ključnim oblastima definisanim MOL-ovom Strategijom 2030, a automobilska industrija je strateški sektor gde i MOL i Aurora prepoznaju rastuću tražnju za recikliranim materijalima.

Transakcija je predmet relevantnih odobrenja za kontrolu spajanja.

* Aurora Group se sastoji od Aurora Kunststoffe GmbH, Aurora Kunststoffe VS GmbH i Aurora Kunststoffe Walldurn GmbH.

O MOL Grupi
MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

About Aurora
Aurora Kunststoffe GmbH, osnovana je 2009, kao porodična kompanija srednje veličine sa sedištem u Neuenstein (Nemačka) sa fokusom na proizvodnju visoko kvalitetnih plastičnih elemenata. U njegovom sedištu, kao i u centirma u Walldürn i Villingen-Schwenningen kompanija reciklira isključivo industrijske ostatke plastične mase u granulate i jedinjenja u procesu koji ne ugrožava životnu sredinu. Proizvodni program obuhvata materijale kao što su poliamidi PA 6, PA 6.6, PA 11, PA 12, POM, PP, PC i PC-ABS, koji primenu nalaze u automobilskoj, građevinskoj, mašinskoj industriji i proizvodnji nameštaja i električnih komponenti. Jedinstveni Aurora logistički koncept podrazumeva prikupljanje čiste plastike koji omogućava pristup visoko kvalitetnim sekundarnim sirovinama. Početkom 2019. godine, u Neuensteinu je otvoren moderan proizvodni pogon čime je kapacitet proizvodnje udvostručen u odnosu na prethodnu godinu do 15.000 tona godišnje.

Kontakti za medije:
Dragana Milačak, m: +381607071046 @:dragana_milacak@eg.rs
Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

Generalna godišnja skupština kompanije MOL odobrila 107 milijardi forinti dividende

 • Akcionari odobrili konsolidovane finansijske izveštaje MOL Group za 2018.
 • Godišnja skupština prihvatila isplatu dividendi od 107 milijardi forinti (376 miliona američkih dolara)
 • Imenovanja u Odboru direktora, Nadzornom odboru i Odboru za reviziju Godišnji izveštaj MOL Group možete pronaći na molgroup.info/annualreport2018

Budimpešta, 11. april 2019 – MOL Group danas je uspešno održala godišnju Generalnu skupštinu u Budimpešti, na kojoj je prihvaćen predlog Odbora za raspodelu dobiti kroz isplatu dividendi u iznosu od 107 milijardi forinti, što predstavlja značajan rast u odnosu na prošlu godinu. Akcionari su usvojili izveštaj Upravnog odbora o finansijskom poslovanju za 2018. godinu i konsolidovanim finansijskim izveštajima.

Očekuje se da osnovna dividenda poraste za 11.8% , na približno 95 forinti po deonici u odnosu na prošlogodišnjih 85 forinti po deonici, čime se nastavlja prethodni trend postepenog povećanja isplate dividende. Dodatno, slično kao prošle godine, akcionari su odobrili posebnu dividendu koju je predložio Odbor na osnovu snažnih novčanih tokova ostvarenih u 2018 godini. Sa posebnom dividendom koja predstavlja 50% dopune od 47,5 forinti po akciji, očekuje se da ukupna dividenda po akciji dostigne približno 142,5 forinti za finansijsku 2018. godinu.

Godišnja skupština je usvojila predlog Odbora za reizbor dr. Sándor Csányi dr. Anthony Radev, and dr. János Martonyi, kao i izbor g. Talal Al Awfi za članove Upravnog odbora. Osim toga, za člana Nadzornog odbora i Odbora za reviziju izabran je i dr. Anett Pandurics.

„Zadovoljstvo mi je da danas možemo da zatvorimo finansijsku 2018. godinu, koja će ostati upamćena kao uspešna i odlučujuća godina. To je godina kada smo uložili u nove projekte i tehnologije koje su postavile osnove za naš budući razvoj i rast, jer se Odbor i menadžment usredsredio na dugoročne ciljeve: transformaciju poslovanja, dok nastavljamo da ostvarujemo značajne operativne i finansijske rezultate. Želeo bih da se zahvalim našim akcionarima što su podržali odluke koje je doneo Odbor direktora. U 2019, nastavićemo sa razvojem našeg poslovanja istovremeno nastojeći da na najbolji način obezbedimo dalje investicije ”, izjavio je na godišnjoj Generalnoj skupštini Zsolt Hernádi, Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor.

U 2018. godini, MOL je povećao svoj EBITDA za 10% na 2,69 milijardi američkih dolara, i tako nadmašio postojeće ciljeve. Upstream i Consumer Services nastavili su značajno da povećavaju svoje doprinose, dok odlični interni učinci u segmentu Downstream delimično umanjuju slabljenje marži uzrokovano okruženjem.

O MOL Grupi
MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije: Dragana Milačak, m: +381607071046 @:dragana_milacak@eg.rs
Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

Benzinska stanica Batrovci 2 na evropskoj kamperskoj mapi

Beograd, 3. april 2019 – MOL Serbia benzinska stanica Batrovci 2, koja se nalazi odmah nakon graničnog prelaza Batrovci-Bajakovo u smeru Hrvatska-Srbija, prva je i jedina benzinska stanica na auto-putu E 70 na kojoj je kamperistima omogućeno da pripreme svoja vozila za dugu vožnju. Ugradnjom sanitarne stanice –Dock Stop MOL Serbia se upisala na evropsku kampersku mapu ovom jedinstvenom uslugom.

„Podaci Turističke organizacije Srbije pokazuju da je tokom 2017. godine Srbiju posetilo skoro 6.000 kamperista. Procene udruženja kamperista je da je taj broj i trostruko veći. Nepostojanje sanitarnih stanica koje će im omogućiti snabdevanje strujom, vodom i omogućiti da isprazne otpadne vode su razlozi zbog kojih Srbija nije prvi izbor kamperista prilikom planiranja ruta za putovanja. Na taj izazov smo odgovorili postavljanjem sanitarne stanice na benzinskoj stanici Batrovci 2, koja se nalazi na ulazu u Srbiju iz pravca Hrvatske. Želeli smo da, na ovaj način, damo i svoj doprinos razvoju kamperskog turizma za koji Srbija ima velikog potencijala“, izjavila je Nataša Vukšić, direktor Maloprodaje MOL Serbia.

Sanitarna stanica – Dock Stop kamperistima omogućava da dopune vozila čistom vodom, strujom, ali i isprazne sanitarne tankove. Na jednom mestu očekuju ih utičnice za struju 16A, slavine za čistu vodu, prihvat za pražnjenje crnog i sivog tanka sa ispiračem i LED osvetljenje za bolju vidljivost. Posebnu pogodnost omogućavaju posebno izdvojena parking mesta namenjena kamperistima, kao i postojanje Fresh Corner restorana u kojem mogu da se osveže uz ponudu domaće kuhinje, popiju kafu vrhunskog kvaliteta i koriste besplatan wi-fi.

O MOL Grupi - MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:

Dragana Milačak, m: +38160707104 @:dragana_milacak@eg.rs
Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

BENZINSKA STANICA BATROVCI 2 NA EVROPSKOJ KAMPERSKOJ MAPI

BENZINSKA STANICA BATROVCI 2 NA EVROPSKOJ KAMPERSKOJ MAPI

Rezultati MOL Group za 2018: Najviši EBITDA profit od 2011. godine

 • Čist CCS EBITDA dostigao je 2.69 milijardi američkih dolara, što predstavlja rast od 10% u odnosu na prošlu godinu
 • Doprinos Upstream segmenta povećan je za 49% u odnosu na prošlu godinu, a doprinos Consumer Services za 18%
 • Neto profit je ponovo dostigao vrednost od 1.1 milijardi američkih dolara, izjednačivši se sa prošlogodišnjim rezultatima

Budimpešta, 22. februar 2019 – MOL Group je danas objavila finansijske rezultate za 2018. godinu koji pokazuju da je ova kompanija povećala svoj EBITDA (profit pre nego što se oduzmu kamata, porez na dobit i amortizacija) za 10 odsto i tako prevazišla ciljeve postavljene za 2018. godinu. Tome je doprineo stalni rast doprinosa u segmentima Upstream i Consumer Services, dok je stabilan interni učinak u segmentu Downstream delimično pao zbog oslabljenih marži.

Čist CCS EBITDA porastao je za 16% u poslednjem kvartalu u poređenju sa istim kvartalom 2017. godine, i tako dostigao vrednost od 2.69 milijardi američkih dolara za 2018. godinu. Ovakav rezultat predstavlja povećanje od 10% u odnosu na 2017. godinu i značajno prevazilazi zadati cilj. MOL je nastavio sa snažnim generisanjem slobodnog novčanog toka na 1.4 milijarde američkih dolara – u čemu je Upstream segment učestvovao sa blizu 70% iznosa.

Najviše doprinosa za Grupu doneo je ostvareni EBITDA u segmentu Upstream, sa ostvarenih 1.269 milijardi američkih dolara. Ovakav rezultat predstavlja povećanje od 49% ostvareno zahvaljujući višim cenama nafte i gasa, kao i višim maržama barela nafte sa britanskog Catcher Field-a. Kako je proizvodnja nafte u Catcher Field-u dostigla vrhunac, dnevna proizvodnja u četvrtom kvartalu iznosila je u proseku 115 hiljada barela ekvivalenta nafte, čime je ukupni godišnji prosek dovela do 111 hiljada.

Čisti CCS EBITDA Downstream segmenta dostigao je 995 miliona američkih dolara za celu godinu. Pad od 16% dogodio se zbog nižih marži rafinisanja i značajno nižih petrohemijskih marži. Jači interni performans - DS 2022 program koji je doneo 110 miliona dolara zbog povećanja efikasnosti - kao i veće količine, mogli su samo delimično neutralisati okruženje oslabljenih marži.


EBITDA u segmentu Consumer Services nastavio je impresivni dvocifreni rast. U 2018. godini EBITDA dostigao je vrednost od 423 miliona američkih dolara, što je povećanje od 18% u odnosu na prošlu godinu. Ovaj uspeh vođen je dinamičnom ekspanzijom marži u segmentu negoriva, kao i zdravim trendovima na tržištu goriva. Marža na negoriva po lokaciji rasla je u proseku 15% godišnje u prethodne 4 godine.

EBITDA Gas Midstream segmenta dostigla je 189 miliona dolara u 2018. godini, što je za 15% niže nego prošle godine. Razlog za to su promene tarifa i povećanje cena energenata.

 „2018. godina je bila još jedna godina sa dobrim rezultatima i sa najvišim EBITDA u poslednjih 7 godina. Takođe, ovo je bila godina stalnih promena, uključujući finalnu investicionu odluku u vezi sa POLYOL projektom. Upstream segment je generisao skoro 1 milijardu američkih dolara slobodnog novčanog toka i povećao proizvodnju. Downstream je ostvario snažan profit uprkos slabijim  maržama rafinerije i petrohemije i ostvario značajno povećanje efikasnosti. Consumer services su održale svoj dvocifreni rast EBITDA i pokrenule nekoliko novih i inovativnih usluga. Imamo veoma jake osnove zahvaljujući kojima na 2019. godinu možemo da gledamo sa optimizmom - to su snažan bilans stanja na osnovu višegodišnjeg slobodnog novčanog toka, otporan, integrisan biznis model i talentovane i posvećene zaposlene. Očekujemo da ćemo u ovoj godini ostvariti EBITDA od blizu 2.3 milijarde američkih dolara, uzimajući u obzir konzervativnije okruženje Downstream segmenta i cenu od oko 60 američkih dolara po barelu Brent nafte. To će nam omogućiti dovoljan protok novca da pokrijemo čak i rastuće investicije u našim transformacionim projektima. “, izjavio je Zsolt Hernádi, Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor.

 

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 25.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2.000 benzinskih stanica u deset zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Dragana Milačak, m: +381607071046   @:dragana_milacak@eg.rs,
Jelena Zlatanović, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

MOL i Total udružili snage PROŠIRENA MREŽA U KOJOJ SE MOGU KORISTITI MOL KARTICE ZA GORIVO

 • Sporazum predviđa proširenje mreže sa oko 4.000 stanica u pet zapadnoevropskih zemalja na kojima će moći da se koriste MOL Group kartice za gorivo
 • Od februara 2019, MOL Group kartice prihvataju se u Total mreži u Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Holandiji i Nemačkoj
 • Omogućavanje jednostavne upotrebe kartica biznis korisnike je u skladu sa vizijom strategije „2030“ MOL Grupe koja ima za cilj da kompanija MOL postane prvi izbor kupaca

Beograd, 12. februar 2019 – Kompanije MOL i Total potpisale su ugovor koji će putovanje po Evropi učiniti lakšim za one potrošače koji putuju zbog posla. Ugovorom je omogućeno prihvatanje MOL kartica od strane Total-a u mreži servisnih stanica ove kompanije u Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Holandiji i Nemačkoj. U isto vreme, Total-ove kartice za gorivo moći će da se koriste na MOL i Slovnaft servisnim stanicama u Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Slovačkoj.

Prvi korak je prihvatanje Total kartica za gorivo na servisnim stanicama u Mađarskoj i Rumuniji. Vlasnicima MOL Group kartica biće omogućeno njihovo korišćenje u Total-ovoj mreži u Francuskoj, Luksemburgu, Holandiji i Nemačkoj. U narednih nekoliko meseci biće moguće plaćati Total-ovim karticama u mreži servisnih stanica MOL Slovenia i Slovnaft.

Kao rezultat dogovora, karticama MOL Group omogućeno je plaćanje na skoro 7.000 servisnih stanica u Evropi. Total kartice biće prihvatane na više od od 17.000 prodajnih mesta.

„Otvaranje mogućnosti korišćenja naših kartica za gorivo u Zapadnoj Evropi je važna prekretnica, koja će nam pomoći ne samo u rastu našeg poslovanja, već će doprineti i jednom od ključnih ciljeva strategije 2030 MOL Group: postati prvi izbor naših klijenata“, rekao je Zsolt Pethő, viši potpredsednik u MOL Grupi za Downstream Commerce & Optimization.

„Ovaj ugovor ojačava našu poziciju u Istočnoj Evropi i savršeno zaokružuje našu ponudu. On predstavlja još jedan korak ka usaglašavanju naše jake pozicije na polju kartica za gorivo. Takođe, to doprinosi jednom od ključnih ciljeva Total-a - da podrži kupce u njihovom izboru i da bude njihov partner tokom putovanja”, izjavio je Benoît Luc, viši potpredsednik Marketinga i Usluga Total-a za Evropu.

O MOL Group karticama za gorivo -  Кartice za gorivo MOL Grupe omogućavaju bezgotovinsko plaćanje goriva, srodnih proizvoda i usluga u širokoj prijemnoj mreži u 10 zemalja Evrope. Ovo praktično rešenje za B2B segment pojednostavljuje upravljanje voznim parkom i pomaže u smanjenju operativnih troškova, uz obezbeđivanje potpune kontrole troškova. Pored dopunjavanja goriva, MOL grupne kartice nude mogućnost plaćanja putarine u većini evropskih zemalja, kao i povrat PDV-a i akciza za kupovinu u inostranstvu.

O MOL Grupi - MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

 

Kontakti za medije: Dragana Milačak, m: +381607071046   @:dragana_milacak@eg.rs,

                                Jelena Zlatanović, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

×