Facebook Linkedin Youtube

Filtriranje na osnovu datuma:

Filtriranje na osnovu ključne reči:

MOL SERBIA IMENOVALA ZOLTANA GARAI ZA V.D. DIREKTORA KOMPANIJE

Beograd, 15.10.2020 - Kompanija MOL Serbia donela je odluku da na mesto v.d. direktora imenuje Zoltana Garai, dosadašnjeg finansijskog direktora u kompaniji MOL Serbia. Zoltan ima preko 20 godina iskustva u naftnoj industriji na različitim pozicijama, počev od sektora prodaje, finansija pa do generalnog direktora na teritorijama Mađarske i Srbije.

Dolaskom na ovu funkciju, Zoltan će značajno doprineti daljem razvoju kompanije MOL Serbia koristeći znanja stečena na vodećim pozicijama u naftnoj industriji. Stečeno iskustvo će koristiti kako bi doprineo povećanju efikasnosti u poslovanju, realizaciji ključnih investicionih projekata planiranih za naredni period, kao i postizanju još boljih rezultata.

Čast mi je što imam mogućnost da iskoristim svoje veliko iskustvo i doprinesem još boljem tržišnom pozicioniranju MOL Serbia, koja je jedna od vodećih kompanija u svojoj industriji. Cilj nam je da nastavimo sa odličnim rezultatima i projektima, proširenjem naše maloprodajne mreže kao i da dodatno povećamo ponudu za naše kupce, da izađemo u susret svim njihovim potrebama. Briga o zaposlenima nam je izuzetno važna kao i njihov kontinuitet u ličnom i poslovnom razvoju, poštujući sve MOL vrednosti i kulturu. Čeka nas izuzetno neizvestan period usled situacije sa koronavirusom ali sam siguran da ćemo, kao i do sada, postići najbolje rezultate timski i uz odlično osmišljen poslovni plan “, kaže Zoltan Garai, novi v.d. direktor MOL Serbia.

Garai je bogatu karijeru započeo 1997. godine u kompaniji OMV, kao rukovodilac maloprodaje da bi 2001. godine postao i generalni direktor OMV Bugarska. Tokom narednih godina promenio je nekoliko rukovodećih pozicija - dolazi na mesto generalnog i finansijskog direktora OMV Srbija, zatim svoju karijeru nastavlja na rukovodećim pozicijama na nekoliko tržišta. Od 2018. godine je deo MOL Serbia tima kao finansijski direktor kompanije.

Dosadašnji direktor MOL Serbia Ante Aralica svoju karijeru nastavlja u kompaniji INA koja je sastavni deo MOL Grupe.

Izuzetno mi je drago i ponosan sam što sam u prethodnih godinu i po dana bio na čelu tima izvrsnih profesionalaca koji je uspeo, i u vreme kada je COVID-19 pogodio sve svetske ekonomije, pa i našu industriju, da nastavi sa rastom, razvojem mreže servisnih stanica i ostvari odlične poslovne rezultate“, izjavio je Ante Aralica, dosadašnji direktor MOL Serbia.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i gasna kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 40 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 25.000 ljudi. MOL ima više od 75 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju tri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 1900 benzinskih stanica u deset zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope.

 

Kontakti za medije: Nevena Spasic, m: +381 65 3447 196, @: n.spasic@chapter4.at; Milena Avramović Bjelica, m: +381 63 777 6887 @: m.avramovic@chapter4.at; Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @: jzlatanovic@molserbia.rs

 

Online edukacija o pravilnoj upotrebi dečijih autosedišta

Beograd, 10. septembar 2020 - Kompanija MOL Serbia u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije organizuje online edukacije o pravilnoj upotrebi dečijih autosedišta. Ove edukacije predstavljaju nastavak projekta „Igra je za decu, dečiji život nije igra“, koji je namenjen svim roditeljima i budućim roditeljima vozačima.

Prvo online predavanje će biti održano u nedelju, 13.septembra 2020. godine sa početkom u 11:00 časova. Predavanja će se održavati putem Facebook-a live, uživo, jednom mesečno na Facebook stranicama MOL Serbia i Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, tek oko 60 % roditelja prevozi svoje dete u odgovarajućem dečijem autosedištu, a više od 90% dečjih autosedišta nije pravilno postavljeno kada se deca prevoze u njima. Obzirom na ove činjenice, jasno je da postoji potreba da se roditeljima ukaže na značaj pravilne upotrebe dečijih autosedišta i bezbednog prevoza dece u vozilima.

Za MOL Serbia, jedan od prioriteta su bezbednost i edukacija kupaca o odgovornoj i sigurnoj vožnji. U vreme kada razmišljamo o bezbednosti na svakom našem koraku zbog COVIDA-19, važno je da ne zaboravimo na bezbednost u saobraćaju, pre svega na bezbednost najmlađih učesnika. Dečija sedišta, ukoliko su pravilno postavljena, omogućavaju bezbednu vožnju dece, štite ih i u slučaju nezgode mogu spasiti život“, izjavila je Nataša Vukšić, direktor maloprodaje MOL Serbia.

Srećno i bezbrižno detinjstvo je dužnost čitave zajednice. Za roditelje, koji se za ovu najodgovorniju obavezu ne pripremaju unapred, već to životno postaju, to je period pun izazova i brige, da svoje dete zaštite na pravi način. Agencija za bezbednost saobraćaja koordinisanim aktivnostima ovu temu približava roditeljima, i uz svoje partnere pokušavamo da zajednički dođemo do nacionalnog cilja, a to je da deca ne gube živote u saobraćajnim nezgodama u Srbiji“, kaže Jasmina Milošević, v.d. direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Kompanija MOL i Agencija za bezbednost saobraćaja već drugu godinu zajednički sprovode aktivnosti edukacije roditelja o pravilnoj upotrebi dečijih autosedišta. Kroz online edukacije će svi zainteresovani moći da učestvuju u besplatnim radionicama otvorenog tipa u okviru kojih će se, između ostalog, obrađivati teme kao što su: da li je bezbedniji isofix ili sigurnosni pojas, kako montirati auto-sedište ako je pojas kratak, kako izmeriti ugao od 45 stepeni pod kojim trebamo postaviti tzv. jaje auto-sedište, zašto je bitan suprotan smer postavljanja sedišta, koji su tipovi auto sedišta za decu itd. Cilj edukacije je da roditeljima predstavimo zašto je važno da se dečija autosedišta pravilno koriste i na koji način, da se otklone dileme roditelja i pogrešni stavovi u vezi sa korišćenjem i da im se pruži podrška kako bi bili sigurni da decu prevoze bezbedno u svojim vozilima.

Svaka Facebook live edukacija će obuhvatati zasebnu temu a roditelji će imati mogućnost da tokom predavanja postavljaju dodatna pitanja.

Pozivamo vas da pratite najave termina online predavanja i novosti u vezi sa edukacijama na sledećim stranicama: MOL Serbia ( https://www.facebook.com/mol.srbija ), Agencija za bezbednost saobraćaja ( https://www.facebook.com/ABS.Srbija/ )

NOVA MOL SERBIA SERVISNA STANICA U BEOGRADU

Beograd, 2. septembar 2020 – Kompanija MOL Serbia otvorila je još jednu novu stanicu u Beogradu na Konjarniku u ulici Stefana Prvovenčanog bb i na ovaj način nastavila trend proširenje maloprodajne mreže koji je započela početkom 2020. godine. Nova, 68. stanica po redu, nudi asortiman EVO i EVO Plus goriva koja dolaze iz rafinerija MOL Grupe a koja se, prema istraživanjima zadovoljstva korisnika, percipiraju kao visoko kvalitetna. EVO goriva sadrže specijalnu MOL EVOTECH formulu sa aditivima koja pomažu pri čišćenju motora i boljim performansama.

Ponosni smo na to što smo uprkos vanrednim okolnostima izazvanih pandemijom uspeli da završimo ovaj projekat. Na ovaj način smo pokazali jačinu MOL tima kao i sposobnost da uvek odgovorimo na sve zahteve naših kupaca. Sada su naši proizvodi i usluge dostupni većem broju kupaca u Beogradu. Ponosni smo i na naše kolege koji su usvojili svaki zahtev koji je bio nametnut usled globalne pandemije u cilju održanja odgovornog poslovanja. Dobra strategija, mogućnost prilagođavanja tržišnim uslovima i jak timski duh nam omogućavaju da nastavimo sa definisanim planovima, a jedan od njih je proširivanje maloporodajne mreže“, izjavila je Nataša Vukšić, direktor maloprodaje MOL Serbia.

Na novoj stanici se, pored EVO goriva, mogu koristiti usluge Car wash auto perionice i nabaviti sve što je potrebno za udobno putovanje: autohemija, grickalice, osvežavajuća pića. Takođe, kupci će moći da uživaju u ponudi iz Fresh Cornera: omiljenoj kafi i hotdogu, koji je jedan od najprodavanijih artikala u svim zemljama u kojima ovaj koncept postoji. Fresh Corner je predstavljen 2015. godine i pruža multikulturalno iskustvo sa lokalnim pristupom. Svi proizvodi u Fresh Corneru su bezbedno upakovani prema svim procedurama za sigurno konzumiranje. Sa 10 miliona potrošača, milion transakcija dnevno i 10 kupovina u sekundi širom mreže MOL servisnih stanica u centralnoj i istočnoj Evropi, Fresh Corner kontinuirano razvija najbolju uslugu kako bi održao svoju prepoznatljivost. Kao i na svim ostalim MOL stanicama kupci će i na ovoj moći da koriste MOL PLUS KLUB kartice lojalnosti. Program lojalnosti MOL Serbia podrazumeva nagrađivanje kupaca poenima pri svakoj kupovini na MOL servisnim stanicama. Poeni se mogu skupljati i zatim menjati za goriva, proizvode ili usluge.

Nova MOL Serbia servisna stanica nalazi se na autoputu i predstavlja pravo mesto za odmor, ali i kupovinu ENP uređaja ili dopunu elektronske putarine kako biste na željenu destinaciju doputovali bez dodatnog zaustavljanja i kontakata na naplatnim rampama.

I na ovoj stanici, kao i na ostalim MOL servisnim stanicama širom Srbije, poštuju se sve preventivne mere zaštite i kupci u potpunosti mogu da obave bezbednu kupovinu.

__________________________________________________________________________________

O MOL Grupi - MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije: Nevena Spasic, m: +381 65 3447 196, @: n.spasic@chapter4.at; Milena Avramović Bjelica, m: +381 63 777 6887 @: m.avramovic@chapter4.at; Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @: jzlatanovic@molserbia.rs

LITRE BROJI - MOL GORIVO OSVOJI - Učestvujte u nagradnoj igri i osvojite 1000 litara MOL goriva

Beograd, 31. avgust 2020. – Kompanija MOL Serbia pokreće novu nagradnu igru koja će trajati od 31. avgusta a poslednja prijava može da se pošalje do 29. septembra 2020. godine u ponoć. Kupovinom goriva na MOL Serbia servisnim stanicama širom Srbije kupci će biti u prilici da osvoje vrednu nagradu od 1000 litara MOL EVO PLUS goriva kao i 30 dnevnih nagrada. U nagradnoj igri mogu da učestvuju punoletni građani isključivo sa teritorije Republike Srbije koji imaju MOL PLUS Klub karticu lojalnosti, a ukoliko je nemaju mogu je otvoriti u bilo kom trenutku.

Da biste učestvovali u nagradnoj igri „Litre broji - MOL gorivo osvoji" potrebno je da na bilo kojoj MOL Serbia servisnoj stanici dopunite svoj automobil sa najmanje 20L MOL EVO ili MOL EVO PLUS goriva, nakon čega se registrujete na web stranici www.evo.molserbia.rs/promocije. Prilikom registracije, potrebno je da učesnik ostavi sledeće podatke: ime i prezime, broj telefona, broj fiskalnog računa po kome je ostvario pravo na učešće, broj MOL PLUS Klub kartice lojalnosti koja glasi na ime podnosioca registracije.

Ova godina je puna iznenađenja, ali smo želeli da pripremimo jedno lepo za sve naše lojalne kupce u vidu nagradne igre. MOL Serbia brine o svojim kupcima i uvek izlazimo u susret svim njihovim potrebama bilo da se radi o kvalitetnom gorivu, vrhunskoj i ljubaznoj usluzi na stanicama, asortimanu iz našeg Fresh Cornera, sa opremom i savetima za sigurno putovanje preko iznenađenja koja izmame osmeh na njihovim licima“, izjavila je Nataša Vukšić, direktorka maloprodaje MOL Serbia.

Nagradni fond je sledeći:

 • Glavna nagrada – MOL Gold Serbia kartica za kupovinu goriva u vrednosti od 1.000 litara iz MOL EVO PLUS asortimana biće dodeljena u iznosu od 148.500 dinara.
 • 30 dnevnih nagrada - MOL Gold Serbia kartica za kupovinu goriva u vrednosti od 30 litara iz MOL EVO PLUS asortimana biće dodeljena u iznosu od 4.455 dinara.

Dobitnici dnevnih nagrada će biti proglašavani svakodnevno, nasumičnim izvlačenjem, a lista dnevnih dobitnika biće objavljivana na MOL GO aplikaciji koja se može preuzeti sa Play i Apple stora. Spisak dnevnih dobitnika jednom nedeljno će biti objavljivan i na MOL Serbia Facebook i Instagram stranici.

Glavna nagrada biće izvučena 30.09. u 12 časova. Izvlačenje će biti prenošeno uživo na Facebook i Instagram stranici MOL Serbia.

Kompletan pravilnik nagradne igre možete pronaći na: www.evo.molserbia.rs/promocije

O MOL Grupi - MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije: Milena Avramović Bjelica, m: +381 63 777 6887 @: m.avramovic@chapter4.at; Nevena Spasic, m: +381 65 3447 196, @: n.spasic@chapter4.at Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @: jzlatanovic@molserbia.rs

 

Rezultat MOL Grupe u drugom kvartalu pogođen krizom, ali slobodni novčani tok i dalje pozitivan

 • Čista CCS EBITDA pala je za 44% u Q2 2020, na 353 miliona dolara, čime je H1 čista CCS EBITDA dosegla 975 miliona dolara što je 15% niže od prošlogodišnjeg rezultata
 • Upstream EBITDA pala je na 112 miliona dolara u Q2, usled nižih cena nafte i gasa, uprkos uvećanom obimu proizvodnje
 • Downstream čista CCS EBITDA takođe je znatno slabija u Q2 i pala je na 110 miliona dolara, obzirom da su rafinerijske marže od sredine maja u opadanju
 • Segment Consumer Service ostao je nepromenjen u lokalnoj valuti, -6% u dolarima, sa 111 miliona dolara u Q2
 • Utvrđene su nove smernice EBITDA u iznosu od 1,7-1,9 milijardi dolara za 2020.
 • Svi segmenti stvorili su pozitivni slobodni novčani tok u prvom kvartalu 2020. godine.

 

Budimpešta, 7. avgust 2020. – MOL Grupa danas je objavila svoje finansijske rezultate za H1 i Q2 2020. godine. U prvih šest meseci MOL Grupa je osvarila 975 miliona dolara EBITDA, dok je EBITDA u Q2 značajno opala u odnosu na prošlu godinu, zbog pandemije i ekonomske krize. Potvrđene su Capex smernice do 1,5 milijardi dolara, implicirajući kontinuirano generisanje pojednostavljenih slobodnh novčanih tokova u 2020. godini. Uprkos izazovima, pojednostavljeni FCF ostaje pozitivan u Q2 i gotovo je nepromenjen u prvih šest meseci na nivou od 356 miliona dolara jer je održivi capex smanjen kao reakcija na pandemiju i posledice ekonomske krize. Utvrđene su nove EBITDA smernice za 2020. godinu od 1,7 do 1,9 milijardi dolara koje odražavaju izazovne trgovinske uslove koji preovlađuju u H2.

 

MOL se suočio sa neviđenim izazovima u drugom kvartalu 2020. godine, od značajnih zdravstvenih i bezbednosnih rizika kao posledice pandemije, do glavnih operativnih problema u radu naših postrojenja tokom izolacije, istovremeno trudeći se da sačuvamo svoju finansijsku snagu. Iako virus još nije poražen, sa ponosom mogu da kažem da smo se do sada uspešno borili sa ovim izazovima. Veći deo naših zaposlenih je siguran i dobrog zdravlja. Obezbedili smo pouzdano snabdevanje kupaca na svim našim tržištima, čak i u trenucima najveće krize, i uspeli smo da stvorimo mali pozitivni pojednostavljeni slobodni novčani tok u kvartalu. Ovo je dokaz dobre organizacije tima, kvaliteta naših zaposlenih i agilnosti našeg poslovnog modela u MOL-u. Ovo mi takođe daje uverenje da ćemo se i dalje uspešno kretati kroz najteža razdoblja i postajati jači kolektiv”, izjavio je Zsolt Hernádi, predsednik Uprave i glavni izvršni direktor.

 

EBITDA Upstream segmenta pala je na 112 miliona dolara u Q2 i 297 miliona dolara u H1, pod uticajem nižih cena nafte i gasa. Proizvodnja je porasla za 6% u četvrtom tromesečju na 117 hiljada boepd čemu je doprineo ACG više nego manji obim proizvodnje u Velikoj Britaniji i Pakistanu; prosečna dnevna proizvodnja ugljovodonika dostigla je 130 hiljada barela ekvivalenta nafte dnevno u julu. U Q2 2020. MOL kao operator, otkrio je gas i kondenzat u bloku TAL u Pakistanu, u okviru istraživačke platforme Mamikhel South-1 gde je protok gasa i kondezata iznosio 6.516 boepd prilikom testiranja.

Downstream segment - čista CCS EBITDA značajno se smanjila na 110 miliona dolara u Q2, jer su marže rafinerije od sredine maja u opadanju. Nakon vrlo snažnog Q1 usledeo je Q2 sa velikim operativnim izazovima, bez presedana kod kretanja cena i marži. Rezultat H1 izgleda bolje, čista CCS EBITDA iznosila je 405 miliona dolara, što je 0,5% više u odnosu na isti period prethodne godine. Petrohemijski doprinos ostao je stabilan, jer su se i marže i količine održavali dobro tokom pandemije. Projekat Polyol dostigao je 65% ukupnog završetka na kraju Q2. Sva glavna montažna oprema stigla je na lice mesta i prevoz celokupne opreme za velike količine preko reke/mora je završen.

Segment Consumer Services bio je otporan na krizu, EBITDA je ostala približno nepromenjena u lokalnoj valuti (-6% u dolarima, 111 miliona dolara u Q2), uprkos tome što je ukupan obim prodaje u Q2 smanjen za gotovo 22% u poređenju sa istim tokom prethodne godine, kao posledica izolacije širom regiona tokom pandemije COVID-19. Ušteda troškova gotovo u potpunosti nadoknađuje pandemijske opadanje marži u segmentu kako goriva, tako i ne goriva. Nakon pada rezultata u aprilu, potrošnja goriva se postepeno uvećavala tokom kvartala, a prodaja prehrambenih proizvoda čak je povećana u odnosu na isti period prošle godine. Prvih šest meseci EBITDA je rezultirala sa 199 miliona dolara, što je samo par procenata manje nego pre godinu dana.

 

Gas Midstream segment gotovo se udvostručio u Q2 na 45 miliona dolara. EBITDA je dostigla 116 miliona dolara u prvoj polovini godine zbog većih rezervacija kapaciteta i nižih operativnih troškova.

 

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 25.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2.000 benzinskih stanica u deset zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

 

 

 

Press contact

@: internationalpress@mol.hu

MOL otkrio rezerve gasa i kondenzata na nalazištu TAL Block u Pakistanu

 • MOL, kao operater, otkrio je značajne količine gasa i kondenzata u Pakistanu
 • Ovo je 13. otkriće za 21 godinu koliko MOL posluje u Pakistanu
 • MOL Pakistan je izuzetno uspešan operator i doprinosi energetskoj bezbednosti Pakistana, osim toga, zapošljava više od 400 ljudi
 • MOL je drugi put u tri meseca otkrio ugljovodonik - u martu 2020. godine, MOL Norge je otkrio naftu i gas u Severnom moru
 • MOL ima za cilj da transformiše svoju E&P diviziju u međunarodnu platformu, a novo otkriće dodatno jača tu ambiciju

 

BUDIMPEŠTA, 14. jul 2020 -MOL, kao operator TAL Bloka u Pakistanu, otkrio je novo izvorište gasa i kondezata. Ovo predstavlja trinaesto otkriće kompanije u Pakistanu, kao i deseto u okviru TAL Bloka.

Istražna bušotina Mamikhel South-1 uspešno je dostigla ukupnu dubinu od 4.939 m 23. maja 2020. godine. Ispitivanjem gasa i kondenzata iz bušotine iz formacije Lumshival sa protokom 6516 boepd (16.12 MMscf/d i 3240 bpd) sa protočnim pritiskom od 4,476 PSI pri 32/64”prigušnici. Dalje ispitivanje bušotine za dodatne formacije planirano je u narednim danima.

MOL uspešno posluje u pakistanskom Upstream sektoru već 21 godinu i drži udeo u četiri bloka u zemlji. MOL je otkrio 13 rezervata nafte, gasa i kondenzata u Pakistanu od 2000. godine i otkrio preko 400 miliona boe rezervi ugljovodonika.

Kao operativni akcionar MOL je odgovoran za bruto proizvodnju od 89 mboepd (od prvog kvartala 2020 godine) u TAL bloku, jednom od najvećih blokova za proizvodnju ugljovodonika u zemlji, gde MOL ima 8,4% udela.

MOL-ovi partneri u joint venture konzorcijumu su OGDCL, PPL, POL i GHPL. MOL Pakistan je drugi najveći proizvođač tečnog naftnog gasa, sirove nafte i kondenzata u zemlji. Kao operater trenutno rešava oko 9% potreba Pakistana za prirodnim gasom, 25% potreba za naftom i kondenzatom i 22% za tečnim naftnim gasom.

Dr. Berislav Gašo, izvršni potpredsednik MOL Grupe za E&P izjavio je: 

Sa zadovoljstvom objavljujem da smo u Pakistanu došli do još jednog otkrića. Ovo novo otkriće dovodi do smanjivanja rizika istraživanja u dubljem rezervoaru bloka TAL, dovodeći do novih prilika. Otkriće Mamikhel South-1 takođe će pomoći u poboljšanju energetske sigurnosti zemlje iz domaćih resursa. Zahvalni smo našim partnerima na zajedničkom ulaganju kao i Pakistanskoj vladi na kontinuiranoj podršci.“

MOL ima za cilj da transformiše svoju E&P diviziju u međunarodnu platformu, a novo otkriće još više jača tu ambiciju. Trenutno, MOL Grupa ima Upstream prisustvo u 14 zemalja sa proizvodnim aktivnostima u devet zemalja. Pored svoje glavne regije, Centralne i Istočne Evrope (Mađarska i Hrvatska), MOL ima dobro uspostavljeno prisustvo i partnerstva u regionu Zajednice nezavisnih država (Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan), Bliskom Istoku, Africi i Pakistanu kao i regionu Severnog mora. (Velika Britanija, Norveška).

 

 

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

 

Kontakti za medije: Nevena Spasic, m: +381 65 3447 196, @: n.spasic@chapter4.at; Milena Avramović Bjelica, m: +381 63 777 6887 @: m.avramovic@chapter4.at; Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @: jzlatanovic@molserbia.rs

MOL grupa obezbeđuje kontinuiranu sigurnost snabdevanja uz optimizovane operativne i finansijske mere

 • MOL Grupa sprovodi zdravstvene, bezbednosne, operativne i finansijske mere kao odgovor na pandemiju COVID-19 i ekonomsku situaciju
 • MOL povlači svoje smernice EBITDA za 2020. godinu, snižava i nivo CAPEX i OPEX
 • Rad i proizvodnja se nastavljaju, uz optimizovani raspored rada i količine

Budimpešta, 8. april 2020 - MOL Grupa primenjuje mere, ne samo za ublažavanje trenutne situacije, već i da omogući MOL kompaniji da iz krize izađe jača. Kompanija se fokusira na zaštitu zdravlja i bezbednosti zaposlenih, prilagođavanje poslovanja kako bi se smanjilo širenje COVID-19 i usaglašavanje obima proizvodnje promenjenoj tražnji na tržištu. Operativni i kapitalni rashodi biće značajno umanjeni da bi se sačuvala novčana sredstva i omogućilo MOL-u da neometano nastavi poslovanje kroz izazovna vremena čak i u slučaju dužeg trajanja krize.

Usled konstantnog prilagođavanja neprestano promenljivoj situaciji, MOL je u proteklih nekoliko nedelja sproveo različite mere i aktivnosti i kreirao nova rešenja kako bi se umanjila mogućnost infekcije među zaposlenima i kupcima. Ove preventivne mere utiču na maloprodajne, downstream i upstream lokacije, jer podržavaju socijalno distanciranje, povećavaju svest o higijeni i podrazumevaju omogućavanje zaštitne opreme našim kolegama. Takođe uključuju promenu obrasca smena na postrojenjima i nalazištima, sprovođenje testiranja u ključnim područjima rada i prelazak na rad od kuće gde god je to moguće.

Hitne mere za suzbijanje širenja COVID-19, koje su proglašene od strane vlada u zemljama u kojima MOL posluje, rezultirale su delimičnim ili potpunim zatvaranjem zemalja, značajno usporavajući ekonomske aktivnosti u glavnim zemljama CEE kompanije. Kako bi se prilagodila, MOL Grupa je ažurirala svoje finansijske i operativne smernice.

Zbog neizvesnosti o trajanju i uticaju pandemije koronavirusa, ekstremnoj nestabilnosti spoljnog okruženja i nepredvidivosti potražnje u poslovanju, MOL je sproveo sledeće mere:

 • Povlačenje svojih EBITDA smernica za 2020;
 • Smanjenje kapitalne potrošnje za najmanje 25% na ispod 1,5 mlrd USD u 2020. godini, nakon sagledavanja svih projekata kako bi se odgodile investicije koje nisu prioritet;
 • Završavanje revizije operativnih izdataka radi očuvanja likvidnosti;
 • Održavanje dovoljne likvidnosti i nakon zatvaranja transakcije ACG, sa oko 2,0-2,5 milijardi USD na raspolaganju, kako bi se prevazišla potencijalno dugotrajna kriza i iskoristile mogućnosti kada se normalizacija započne; i
 • Zadržavanje dobiti nakon oporezivanja od 2019. u potpunosti dok se situacija ne normalizuje, kada bi im se mogla isplatiti kao dividenda, ukoliko akcionari tako odluče

Predsednik Uprave i direktor MOL Groupe Zsolt Hernádi izjavio je:

„Svet je suočen sa neviđenim izazovom. Naši životi su se potpuno promenili u poslednjih nekoliko nedelja. Energetska industrija, premda, u boljoj poziciji da podnese ekonomske teškoće, nego neke druge, ulazi u period neizvesnosti sa kojim se verovatno nikada ranije nije suočila, sa scenarijima koji idu u krajnost, što je bilo i nemoguće zamisliti pre nekoliko nedelja.

MOL je već više puta dokazao svoju prilagodljivost; videli smo i prevazišli nekoliko stresova u prošlosti. Pokazali smo da smo u mogućnosti da uspešno funkcionišemo u veoma nestabilnom spoljnom okruženju, zahvaljujući našim visokokvalitetnim sredstvima, našoj otpornosti, integrisanom poslovnom modelu i, što je najvažnije, našoj posvećenoj, visokokvalifikovanoj radnoj snazi. MOL ulazi u ovaj teški period u dobroj formi i siguran sam da će iz toga izaći još jače, ali sa naučenom važnom lekcijom.

Na kraju dana, sve se svodi na naša ulaganja u ljudski kapital – predanom radu skoro 25.000 mojih kolega. Imamo mnogo imovine u mnogim zemljama, ali ipak najvažniji su naši ljudi, koji su ključ naše otpornosti. Uradili smo sve kako bismo zaštitili njihovo zdravlje i sa tim nastavljamo. Posebno štitimo one koji moraju biti fizički prisutni na našim lokacijama kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja i sigurnost isporuka.

Izuzetno sam ponosan na kolege koji su došli na ideju o prebacivanju proizvodne linije maziva u proizvodnju sredstava za čišćenje. Dok u uobičajenim vremenima ovo može biti i dobar poslovni predlog, danas je naša odgovornost i obaveza da pronađemo inovativne ideje i rešenja kako bismo pomogli u sprečavanju širenja virusa, zaštitili naše zaposlene i borili se rame uz rame sa vladama, administracijama i zajednicama u zemljama u kojima poslujemo. Lično verujem da će način na koji se kompanija ponaša u krizi pokazati njen pravi karakter i snagu. MOL je odlučan da predstavlja izvor stabilnosti u svetu koji muči neizvesnost i pokazaće se još jednom da ima mesto u „ligi šampiona“ energetskih kompanija.”

Operativne izmene u ključnim biznisima:

 • Upstream - proizvodnja u prvom kvartalu je bila 110 mboepd (hiljada barela ekvivalenta nafte po danu), u skladu sa ranijim uputstvima. Niža potražnja za gorivom, puni skladišni kapaciteti i smanjena rafinerija može, međutim, dovesti do privremenog smanjenja proizvodnje na nekoj od naših međunarodnih lokacija, što bi potencijalno moglo biti kompenzovano sa više barela zbog niske cene nafte. U svetlu neizvesnog makroekonomskog okruženja, menjamo smernice za proizvodnju na 115-120 mboepd sa 120 mboepd (uz pretpostavku šestomesečnog doprinosa ACG-a). Uveli smo skup mera da prilagodimo rashode i smanjimo prelaznu tačku našeg portfolia na nivo 25 dolara po barelu ekvivalenta nafte.
 • Downstream - Uvedene mere u ključnim zemljama poslovanja rezultirali su značajnim padom potražnje od 20-40% za ključne grupe proizvoda. Iako je ovo stvorilo operativne izazove i potrebu za stalnom optimizacijom svih naših visokokvalitetnih downstream resursa, takođe koristimo trenutno atraktivne marže zadržavajući sve rafinerije u radu, iako po nižim stopama. MOL će nastaviti da obezbeđuje sigurno i kontinuirano snabdevanje naftom i petrohemijskim proizvodima u svim ključnim zemljama.
 • Consumer Services - Nakon snažnih operativnih i finansijskih rezultata u prvom kvartalu, MOL Grupa oseća smanjenje prodaje jer su granice zatvorene, a društvene aktivnosti ograničene. Kao rezultat, MOL Grupa je preusmerila fokus na obezbeđivanje pouzdanog i sigurnog snabdevanja širom naše mreže i pozitivnog novčanog toka. Ciljevi i smernice postavljeni za 2020. godinu takođe se povlače, s obzirom na nepoznato trajanje mera koje ograničavaju putovanja.

O MOL Grupi
MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.


Kontakti za medije: Nevena Spasic, m: +381 65 3447 196, @: n.spasic@chapter4.at; Milena Avramović Bjelica, m: +381 63 777 6887 @: m.avramovic@chapter4.at; Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @: jzlatanovic@molserbia.rs

MOL Norge otkrila naftu i gas u Severnom moru

BUDIMPEŠTA, 18. mart, 2020 - Podružnica MOL Grupe u potpunom vlasništvu MOL Norge AS i partneri otkrili su naftu i gas u priobalnom polju koje se nalazi oko 200 km zapadno od Stavangera u norveškom delu Severnog mora.

Naftna bušotina pod licencom 820S u dozvoljenoj zoni izbušena je na maksimalnoj dubini od 2.652 metara ispod nivoa mora, a nafta i gas su pronađeni u više formacija i uspešno je testirana za 3.463 barela ekvivalenata nafte po danu. Potencijalni otkriveni resursi u glavnoj formaciji su između 12 i 71 miliona barela ekvivalenata nafte i gasa.

Komercijalnost ovog otkrića biće utvrđena naknadno, prateći dodatne tehničke radove.

MOL Norge AS sa 40 odsto investicije je izvršitelj 820S licence u ime partnera Lundin Norway AS (40%), Wintershall Dea Norge AS (10%) and Pandion Energy AS (10%).

MOL Grupa je ušla u Norvešku 2015. godine, sticanjem 100 procentnog vlasništva nad Ithaca Petroleum Norge. Program bušenja započeo je 2018. godine, nakon što je operator postigao spremnost u rekordnom roku bez ikakvih problema u visoko regulisanom okruženju. Istraživački portfolio MOL Grupe u Norveškoj ima za cilj isporuku zamene organskih rezervi za Grupu.

O MOL Grupi
MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Press kontakt:
@: internationalpress@mol.hu

MOL Serbia godinu započinje otvaranjem nove servisne stanice

Beograd, 27. januar 2020 – Kompanija MOL Serbia otvorila je novu stanicu na Tošinom bunaru u Zemunskoj ulici i najavila proširenje maloprodajne mreže kao jednu od ključnih fokusa za 2020. godinu. Nova stanica kupcima će ponuditi EVO i EVO Plus goriva koja dolaze iz rafinerija MOL Grupe a koja se, prema istraživanjima zadovoljstva korisnika, percipiraju kao visoko kvalitetna. MOL goriva dokazano brinu o motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Zahvaljujući specijalnom tretmanu aditivima, ona uklanjaju naslage i štite motore od korozije.

„Ponosni smo što godinu započinjemo otvaranjem nove stanice koja je 66 po redu. Prisutni smo u svim većim gradovima i na svim važnim saobraćajnicama ali nam je želja da dodatno pojačamo svoje prisustvo u gradovima Srbije kako bismo bili što bliži potrošačima jer su upravo oni naš fokus. Takođe, jedan od prioriteta nam je bezbednost na putu pogotovu kada su u pitanju najmlađi i zato mi je zaista veliko zadovoljstvo što ćemo nastaviti akciju „Igra je za decu, dečiji život nije igra“ kao i saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja“, izjavila je Nataša Vukšić, direktor maloprodaje MOL Serbia.

Na novoj stanici u ponudi se nalazi i TNG kao i sve što je potrebno za udobno putovanje: autohemija, samouslužna perionica i slično. Potrošači će moći da naprave predah uz kafu u Fresh Corneru dok toče gorivo ili probaju hotdog koji je jedan od najprodavanijih artikala u svim zemljama u kojima ovaj koncept postoji. Fresh Corner je predstavljen 2015. godine i pruža multikulturalno iskustvo sa lokalnim pristupom koji podrazumeva uvek svežu kafu, sendviče, kolače i peciva u toplom, prijateljskom ambijentu. Sa 10 miliona potrošača širom regiona, milion transakcija dnevno i 10 kupovina u sekundi, Fresh Corner kontinuirano razvija najbolju uslugu kako bi održao svoju prepoznatljivost. Otvaranjem nove stanice MOL Srbija slavi 20. Fresh Corner u mreži.

Kao i na svim ostalim MOL stanicama kupci će i na ovoj moći da koriste MOL PLUS KLUB kartice lojalnosti. Program lojalnosti MOL Serbia podrazumeva nagrađivanje kupaca poenima pri svakoj kupovini na MOL servisnim stanicama. Poeni se mogu skupljati i zatim menjati za goriva, proizvode ili usluge.

O MOL Grupi - MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i gasna kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Milena Avramović Bjelica, m: +381 63 777 6887 @: m.avramovic@chapter4.at;
Nevena Spasic, m: +381 65 3447 196, @: n.spasic@chapter4.at
Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @: jzlatanovic@molserbia.rs

Svrati do mola, osvoji kola

Učestvujte u nagradnoj igri i osvojite Hyundai i20

Beograd, 23. decembar 2019 – Kupovinom goriva na MOL Serbia servisnim stanicama širom Srbije kupci će biti u prilici da osvoje vrednu nagradu - automobil Hyundai i20. Kompanija MOL Serbia pokrenula je danas nagradnu igru koja će trajati do 21. januara 2020. godine, a mogu da učestvuju građani isključivo sa teritorije Republike Srbije. Pravila nagradne igre „Svrati do MOLA, osvoji kola" su jednostavna: potrebno je da u toku trajanja nagradne igre na bilo kojoj servisnoj stanici MOL Serbia potrošači ostvare jednokratnu kupovinu od najmanje 20L bilo kog goriva (EVO, EVO Plus, TNG), pri čemu su provukli MOL PLUS KLUB karticu i registruju se za nagradnu igru na sledećem sajtu: Svrati do MOLA, osvoji kola Radi validnog učešća potrebno je da učesnik do kraja nagradne igre sačuva svaki prijavljeni i registrovani originalni fiskalni račun o kupovini navedenih proizvoda kao dokaz o kupovini. U nagradnoj igri može da se učestvuje više puta odnosno pri svakoj kupovini MOL goriva u toku trajanja igre.

Dobitni fond se sastoji od sledećih nagrada:

 • 1x automobil marke Hyundai i20
 • 1x 100.000 poklon bodova na MOL PLUS KLUB lojalti kartici
 • 1x 50.000 poklon bodova na MOL PLUS KLUB lojalti kartici
 • 10x 10.000 poklon bodova na MOL PLUS KLUB lojalti kartici

Pravo učešća i mogućnost da osvoje jednu od nagrada imaju sva punoletna fizička lica, koji su ujedno i članovi MOL PLUS KLUB programa lojalnosti, bez obzira da li su bili članovi MOL PLUS KLUB programa lojalnosti ili su to postali tokom trajanja nagradne igre. Pravilnik nagradne igre možete pronaći na sajtu www.molserbia.rs

Sve pristigle ispravne registracione do 20. januara u 23.59 sakupljaće se u jedinstvenu elektronsku bazu podataka iz koje će biti izvučeni dobitnici nagrada. Dobitnici se utvrđuju nasumičnim softverskim odabirom, izvlačenjem elektronskih prijava iz baze registrovanih transakcija pred tročlanom komisijom koja proverava regularnost celokupnog postupka.

Izvlačenje nagrada i dobitnika za glavnu nagradu biće održano 21.01.2020. godine, u 12:00 časova, a prenosiće se uživo na svim društvenim mrežama MOL Serbia.

O MOL Grupi - MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Milena Avramović Bjelica, m: +381 63 777 6887 @: m.avramovic@chapter4.at;
Nevena Spasic, m: +381 65 3447 196, @: n.spasic@chapter4.at
Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @: jzlatanovic@molserbia.rs

SVRATI DO MOLA, OSVOJI KOLA

×