Facebook Linkedin Youtube
  • Inženjerski, nabavni i građevinski ugovori pokrivaju ceo tehnički opseg projekta Polyol
  • Temeljni radovi i osnovne građevinske aktivnosti treba da započnu već u četvrtom tromesečju 2018. godine
  • Projekt Polyol je trenutno najveća investicija MOL-a kojim postaje jedini integrisani proizvođač poliola u Srednjoj i Istočnoj Evropi
  • Proširenje petrohemijskog lanca vrednosti prema poluproizvodima i specijalnim hemikalijama deo je MOL-ove transformacione strategije 2030

Budimpešta, 12. septembar 2018. – MOL je postigao još jedan važan korak u svom glavnom strateškom projektu i ušao u inženjerske, nabavne i građevinske ugovore s kompanijom Thyssenkrupp Industrial Solutions za implementaciju celog kompleksa polieter poliola.

Inženjerski, nabavni i građevinski ugovori pokrivaju ceo tehnički opseg projekta Polyol, osim nekih elemenata koji se uglavnom odnose na upravljanje projektima, integraciju internetskih stranica i infrastrukturne troškove te puštanje imovine u pogon.

Novi hemijski kompleks će imati proizvodni kapacitet polietera poliola od 200 kt godišnje, veći od prvobitno predviđenog i moći će da proizvede širi raspon krajnjih proizvoda nego što je bilo predviđeno u trenutku objavljivanja nove dugoročne strategije MOL-a. Takođe će uključivati jedinicu za proizvodnju propilen glikola kako bi se povećala operativna i komercijalna fleksibilnost. Ukupna kapitalna vrednost projekta Polyol je 1,2 milijarde evra, uključujući i već nastale troškove.

Novi proizvodni kompleks biće izgrađen u Tiszaújvárosu u Mađarskoj, a planirano je da bude u funkciji do druge polovine 2021. godine. Temeljni radovi i osnovne građevinske aktivnosti počeće već u četvrtom tromesečju 2018. godine.

"Investiciona odluka o Polyol projektu i potpisivanje inženjerskih, nabavnih i građevinskih ugovora s našim renomiranim strateškim partnerom, kompanijom Thyssenkrupp, još su jedan važan korak naše transformacione strategije MOL 2030. Ući ćemo u tržište visokovrednih hemikalija i visokog stepena znanja s inovativnom i ekološki prihvatljivom tehnologijom, koje nam omogućava kapitaliziranje rastuće regionalne potražnje te ćemo iskoristiti dodatne mogućnosti rasta u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Stručnost i know-how pristup kompanije Thyssenkrupp ostaće instrumentalne u fazi sprovođenja", izjavio je Zsolt Hernádi, predsednik Uprave i glavni i izvršni direktor MOL Grupe.

"Novi poliolni kompleks važan je projekt i za nas i za naše klijente MOL i Mađarsku. Zajedno ćemo postaviti standarde u smislu učinkovitosti, zaštite okoline i automatizacije kombinacijom dokazanih tehnologija s inovativnim rešenjima. Radujemo se daljnjoj saradnji i ponosni smo što možemo doprineti našim decenijama iskustva u hemijskom inženjerstvu i postupanju s takvim velikim projektima. Istovremeno, jačamo poslovanje u postrojenjima kompanije Thyssenkrupp", rekao je Marcel Fasswald, operativni direktor kompanije Thyssenkrupp Industrial Solutions AG.

U skladu sa strategijom 2030, MOL Grupa će proširiti petrohemijski lanac vrednosti prema poluproizvodima i specijalnim hemikalijama postajući vodeća hemijska grupa u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Polieterski polioli, koji služe kao sirovina za poliuretansku penu, identifikovani su kao glavni smer u petrohemijskoj ekspanziji MOL-a zbog njihove široke primene u automobilskoj, građevinskoj i ambalažnoj industriji te industriji nameštaja. Ovom ključnom investicijom MOL želi postati strateški partner poliuretanskih proizvođača u Srednjoj i Istočnoj Evropi, izgradnjom svog potpuno integrisanog lanca vrednosti, vrhunske tehnologije i izvrsnosti usluga.


O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana međunarodna industrija nafte i plina sa sedištem u Budimpešti. Prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26 000 ljudi i više od 100 godina u industriji. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima preko 2 000 maloprodajnih mesta u devet zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope.


O Thyssenkruppu

Thyssenkrupp je industrijska grupa s rastućim udelom kapitalnih dobara i usluga te tradicionalnih prednosti materijala. Preko 158.000 zaposlenih u 79 zemalja radi bi razvili visoko kvalitetne proizvode i inteligentne industrijske procese, kao i usluge za održivi napredak. Njihove veštine i predanost su temelj uspeha MOL Grupe. U fiskalnoj godini 2016/2017 Thyssenkrupp je ostvario promet od 41,5 milijardi evra.


Kontakt osobe za medije

Anna Wisniowska
m: +36202433963 | @: awisniowska@mol.hu

Tamás Berzi
m: +36204097632 | @: tberzi@mol.hu

×