Facebook Linkedin Youtube
  • MOL Grupa dostigla je 1.15 milijardi američkih dolara CCS EBITDA za prvu polovinu 2019. godine
  • Upstream EBITDA je neznatno smanjen, ali ovaj segment i dalje ostaje najveći generator pozitivnih slobodnih novčanih tokova u okviru MOL Grupe.
  • Čisti Downstream CCS EBITDA je na 403 miliona američkih dolara za prvu polovinu 2019. što je, zbog slabijih naftnih marži, niže u odnosu na prošlu godinu.
  • Consumer Services EBITDA se povećao za 6% u odnosu na prošlu godinu.
  • Neto profit je dostigao 444 miliona američkih dolara u prvoj polovini 2019. godine.

Beograd, 2. avgust 2019 – MOL Grupa saopštila je danas finansijske rezultate za prvu polovinu 2019 godine. U prvih šest meseci, kompanija je dostigla 1,15 milijardi dolara EBITDA, što je tačno polovina u odnosu na plan za 2019. godinu.

Upstream EBITDA iznosi 553 miliona dolara i 10% je manja u prvoj polovini 2019. godine, jer su veće količine bile neutralisane nižim cenama nafte i gasa. Ovaj segment ostao je najveći generator slobodnih novčanih tokova MOL Grupe. Prosečna dnevna proizvodnja ugljovodonika je na 111.8 barela ekvivalenata nafte po danu (boepd), što je 2% više u odnosu na isti period prošle godine.

Downstream čista CCS EBITDA iznosi 403 miliona dolara u prvoj polovini 2019. godine, što je za 18% niže u odnosu na prošlu godinu. Makroekonomska situacija i slabije rafinerijske marže izvršile su dodatni pritisak na EBITDA.

Rast EBITDA segmenta Consumer Services ostao je na dvocifrenim ciframa u lokalnim valutama, vođen kontinuiranom dinamičnom ekspanzijom marži u segmentu ne goriva i goriva, ali je u prvih šest meseci usporila 6% u odnosu na prošlu godinu na 207 miliona američkih dolara. Ovaj segment je i dalje podržan snažnim ekonomskim rastom regije Jugoistočne Evrope, uključujući i kontinuirani rast od oko 3% na tržištu goriva.

Gas Midstream segment dostigao je 89 miliona američkih dolara EBITDA u prvoj polovini godine, što je za 24% manje u odnosu na prošlu godinu. Prateći nedavnu akviziciju Slovačko-Mađarske interkonekcije prirodnog gasa, FGSZ (MOL Gas Midstream) postaje jedini operater za prenos gasa u Mađarskoj.

Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernadi izjavio je: „Naš fleksibilan, integrisan poslovni model omogućio nam je da isporučimo 1.15 milijardi američkih dolara EBITDA u prvoj polovini 2019. godine, što je, uprkos nižoj ceni goriva i znatno slabijoj rafineriskoj marži korak do dostizanja prošlogodišnjeg uspeha. Na taj način ostajemo na putu da dostignemo i prestignemo celogodišnji plan od 2.3 milijarde američkih dolara čiste CCS EBITDA. Nastavili smo da generišemo pozitivne slobodne novčane tokove u periodu kada smo skoro potrošili 300 miliona američkih dolara na projekte strateške transformacije, uključujući i fabriku za poliol koja napreduje prema ranije utvrđenom planu i rasporedu.“

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 40 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 25.000 ljudi. MOL ima više od 75 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Dragana Milačak, m: +381607071046 @: dragana_milacak@eg.rs
Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @: jzlatanovic@molserbia.rs

×