Facebook Linkedin Youtube
  • Očekuje se da će Polyol kompleks biti pušten u rad 2021. godine i da će otvoriti više od 200 radnih mesta.
  • Sa budžetom od 1.2 milijarde evra, koji je putem poreskih olakšica i sredstvima za investiranje podržan od strane mađarske vlade, ovaj projekat predstavlja MOL-ovu najveću organska investiciju.
  • Postrojenje će da sadrži najsavremeniju tehnologiju i biće izgrađen od strane nemačke kompanije, Thyssenkrupp Industrial Solutions.

Budimpešta, 27. septembar 2019 – Kamen temeljac za Polyol kompleks u Tiszaújváros je postavljen. Očekuje se da postrojenje bude pušteno u rad 2021. godine, a MOL će za izgradnju fabrike uložiti 1.2 milijardi evra, čime će biti u mogućnosti da proizvode oko 200.000 tona poliola godišnje.

Zsolt Hernádi, predsednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe, Dr. Sami Pelkonen, CEO Chemical & Process Technologies u kompaniji Thyssenkrupp Industrial Solutions, Ferenc Koncz, član mađarskog parlamenta i Mihály Varga, ministar finansija, prisustvovali su na ceremoniji postavljanja kamena temeljca. MOL Petrochemicals u Tiszaújváros će biti jedina kompanija u Mađarskoj i celoj centralnoj i istočnoj Evropskoj regiji sa integrisanim sistemom rada koji obuhvata ekstrakciju sirove nafte i proizvodnje polieter poliola (široko rasprostranjenog materijala u plastici). Polyol projekat će dugoročno zaposliti 200 ljudi.

Očekuje se da će proizvodnja početi 2021, a investicija u fabriku, u vrednosti od 1.2 milijarde evra, uključuje i investicionu pomoć od mađarske vlade u iznosu od 131 miliona evra (kombinacija poreskih olakšica i sredstva za investiranje). To je najveći organski investicioni projekat u istoriji MOL-a. Prema procenama MOL Grupe, fabrika će godišnje doprineti finansijskim rezultatima kompanije sa oko 150 miliona evra(EBITDA). Poliol je važna i veoma tražena plastična sirovina, koja se koristi u brojnim industrijama – od automobilske, građevinske pa sve do modne industrije. Tiszaújváros kompleks će proizvoditi poliol koristeći efikasnu i ekološku tehnologiju poput HPPO procesa (propilen oksid dobijen od hidrogen peroksida) koju su razvile kompanije Thyssenkrupp i Evonik.

Zsolt Hernádi izjavio je: “S obzirom na to da je MOL jedina kompanija iz centralne i istočne Evrope koja će kontrolisati kompletan lanac rada, od ekstrakcije sirove nafte do proizvodnje poliola, ovaj investicioni projekat će učiniti da MOL Grupa postane jedan od najvažnijih igrača hemijske industrije u regiji. Kad počne sa radom 2021. godine, fabrika će dodatno doprineti gradu Tiszaújváros u jačanju svoje pozicije u hemijskoj industriji, budući da stručnost i nova proizvodna infrastruktura uspostavljena ovde može privući dodatne investitore“.

„Danas je dan kad se obeležava važan korak za transformaciju hemijske industrije u Mađarskoj, kao i za saradnju između MOL-a i kompanije Thyssenkrupp. Sa svojom 2030 vizijom, MOL ima ambiciozan plan rasta. Ponosni smo i dugoročno opredeljeni u pružanju podrške ovoj viziji, kao i da, našom tehnologijom i znanjem, doprinesemo inovativnom i održivom hemijskom sektoru“, izjavio je Dr. Sami Pelkonen.

Jedan od ključnih stubova MOL Group 2030 – Enter Tomorrow strategija odnosi se na širenje lanca vrednosti u segmentu petrohemije. Polyol fabrika i prethodno otvorena fabrika za proizvodnju sintetičke gume su prekretnice u strategiji. Fabrika MOL Grupe za sintetičku gumu i japanska JSR korporacija proizvodi 60.000 tona polimerizacione stiren-butadien gume (S-SBR), veoma traženog svetskog hemijskog proizvoda. Najvažnija sirovina S-SBR je butadien, koji MOL proizvodi u susednom postrojenju, koja je puštena u rad 2015. godine.

O MOL Group Petrochemicals

U skladu sa 2030 strategijom, MOL Grupa, kako bi postala vodeći lider u hemijskoj industriji za centralnu i istočnu evropsku regiju, odlučila je da proširi svoj petrohemijski portfolio prema polu-masovnoj proizvodnji posebnih hemijskih proizvoda. Zbog širokog spektra mogućnosti primene, polieter poliol, materijal za poliuretansku penu, predstavlja glavni pravac u petrohemiji u kom MOL želi da napreduje. Takođe, polieter poliol se koristi u automobilskoj i građevinskoj industriji, pakovanjima, kao i industriji nameštaja. MOL, na osnovu svog potpuno integrisanog lanca vrednosti, najsavremenijom tehnologijom i izvanrednim standardima usluga, za cilj ima da postane strateški partner za poliuretanske proizvođače u regiji.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

O Thyssenkruppu

Thyssenkrupp je industrijska grupa s rastućim udelom kapitalnih dobara i usluga te tradicionalnih prednosti materijala. Preko 158.000 zaposlenih u 79 zemalja radi bi razvili visoko kvalitetne proizvode i inteligentne industrijske procese, kao i usluge za održivi napredak. Njihove veštine i predanost su temelj uspeha MOL Grupe. U fiskalnoj godini 2016/2017 Thyssenkrupp je ostvario promet od 41,5 milijardi evra.

Kontakti za medije:
Adrian Bzik, m: +381607071079 @:adrian_bzik@eg.rs
Jelena Zlatanovic, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

×