Facebook Linkedin Youtube
  • Sa uspešno završenom transakcijom, MOL Group je ojačala svoje prisustvo u oblasti recikliranih jedinjenja, kao i svoju poziciju dobavljača u automobilskoj industriji.
  • MOL Group i Aurora su posvećeni nastavku širenja poslovanja u Nemačkoj, kao i rastu u Centralnoj i Istočnoj Evropi.
  • Akvizicija dodatno doprinosi MOL Group strategiji “Enter tomorrow” za 2030. godinu, čiji je cilj prelazak sa tradicionalnog Downstream poslovnog modela na povećanje vrednosti portfolija petrohemijskih proizvoda.

Budimpešta, 12. novembar, 2019 – Nakon odobravanja svih transakcija, MOL Grupa objavila je da je 31. oktobra 2019. godine otkupila 100 odsto udela u nemačkoj kompaniji za recikliranje plastike Aurora. Kao rezultat akvizicije, MOL Grupa je ojačala svoju poziciju u segmentu recikliranih plastičnih masa i dobavljača u automobilskoj industriji.

MOL Group je dobro pozicionirani dobavljač polimera koji neprestano istražuje mogućnosti za proširenje svog pretrohemijskog lanca vrednosti sa proizvodima veće vrednosti. Kako bi dostigla ovaj cilj i stekla potrebnu stručnost i vrhunske mogućnosti kako u mešavinama plastike, tako i u recikliranim plastičnim jedinjenjima, MOL Group planira da svoj portfolio polimer proizvoda proširi putem organskog i neorganskog razvoja. Akvizicijom kompanije Aurora, MOL Grupa, uz pomoć iskustva koju nudi nemačka kompanija u oblasti inženjerske plastike i polipropilenskih jedinjenja zasnovanih na reciklaži, proširuje svoj portfolio proizvoda.

Aurora sa svojim inovativnim proizvodima i poslovnim modelom u velikoj meri dopunjava trenutni petrohemijski portfolio MOL Grupe, a ujedno i doprinosi ciljevima održivosti. Aurora, sa proizvodnim pogonima u blizini automobilske prerade i klastera za konverziju plastike u Baden-Virtembergu, u Nemačkoj, ima jedinstveni poslovni model zatvorenog kruga. Aurora prikuplja industrijski otpad, reciklira ga i unapređuje svojstva materijala u plastiku koja odgovara zahtevima potrošača u automobilskoj industriji. Sa iskustvom MOL Grupe i znanjem koje poseduje kompanija Aurora, dugoročni cilj je da se dodatno ubrza rast tržišta i istovremeno skine opterećenje sa životne sredine.

Nakon sklapanja partnerstva sa nemačkim APK za reciklažu plastike, ova akvizicija predstavlja još jednu značajnu prekretnicu MOL Grupe ka svom transformacionom putu da postane vodeći hemijski igrač u regionu Centralne i Istočne Evrope. Sa kompanijom Aurora u svom portfoliju, MOL Grupa ima mogućnost da proširi svoje učešće u automobilskoj industriji, istovremeno odgovarajući na povećanu potrebu svojih kupaca za održivim proizvodima.

„Proizvodi kompanije Aurora, bazirani na reciklaži, uveliko dopunjuju našu trenutnu liniju proizvoda, naglašavajući naše napore prema održivom razvoju. Dok nastojimo da ojačamo prisustvo MOL Grupe kao dobavljača automobilske industrije, kompaunding smo prepoznali kao ključnu aktivnost koju želimo da integrišemo u naš poslovni portfolio“, izjavio je Ferenc Horvath, izvršni potpredsednik Downstream divizije MOL Grupe. Vodeća ESG (environmental, social and governance) agencije za rejting, uključujući i Dow Jones indeks održivosti (MOL je jedini evropska članica), MSCI i Sustainalytics, potvrdili su napore MOL Group na polju održivosti i ekonomske tranzicije sa niskim udelom uglenovodonika.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Kontakti za medije:
Predrag Blagojević, m: +381607071046 @:predrag_blagojevic@eg.rs,
Jelena Zlatanović, m: + 381 62 402 799 @:jzlatanovic@molserbia.rs

×